Bosna i Hercegovina     | 12.02.2018. 13:02 |

U kolektivnim centrima u RS-u još uvijek 694 porodice

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 12. februara (FENA) - Iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske (RS) najavljuju da bi projektom zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog vida smještaja trebalo da se stambeno zbrinu ukupno 694 najugroženije porodice u 15 lokalnih zajednica u RS-u.

-Korisnici kolektivnih vidova smještaja su najugroženija kategorija raseljenih lica i izbjeglica, a samim tim i "Projekat zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja“ (CEB 2), kojim će biti riješeno njihovo stambeno pitanje, predstavlja jedan od najhumanijih projekata, kada se govori o zbrinjavanju ovih kategorija stanovništva - navode iz entitetskog resornog ministarstva.

U okviru ovog projekta počela je i potpuna rekonstrukcija objekta “Stare bolnice”, budućeg Gorontološkog centra u Derventi u koji će biti smješteno oko 100 osoba.

Završetak rekonstrukcije se očekuje do polovine ove godine, a vrijednost ovih radova je oko 1.900.000 KM. U okviru istog projekta u Modriči je počela izgradnja 22 individualne stambene jedinice ukupne vrijednosti 1.050.000 KM.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS-a Davor Čordaš potpisao je i ugovor o sanaciji objekta trebinjskog Doma penzionera, čime bi se riješilo stambeno pitanje za 30 osoba iz kategorije raseljenih, korisnika kolektivnog vida smještaja u tom gradu.

Sanacija Doma penzionera realizuje u okviru Projekta zatvaranja kolektivnih centara (CEB2), a vrijednost radova iznosi oko 1.500.000 KM.

Implementator Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja CEB2 na prostoru RS-a je entitetsko Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica.

Ukupna vrijednost Projekta za područje RS-a iznosi 29.178.194 eura, od čega je 18.169.413 eura kreditnih sredstava, dok je 11.008.781 euro doprinos lokalnih zajednica.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo