Regija     | 12.02.2018. 18:53 |

Premijer Cerar reagirao na štrajk u javnom sektoru

FENA Agencije

 

LJUBLJANA, 12. veljače (FENA) - Slovenski premijer Miro Cerar kazao je u ponedjeljak da su mu interesi države i njezina financijska stabilnost važniji od ulagivanja biračima i sindikatima, čime je reagirao na novi val štrajkova u javnom sektoru.

 "Zahtjevi zaposlenih u javnom sektoru su previsoki i nerazumni, ako bi ih ispunili financijski sustav bi se mogao srušiti, ali ćemo pokušati nastaviti dijalog i postupno povećavati plaće u budućnosti", kazao je Cerar u parlamentu tijekom aktualnog sata vlade i odgovarajući na pitanja novinara.

 U ponedjeljak je štrajk počelo 9000 službenika u policiji i ministarstvu unutarnjih poslova, u utorak je najavljen dvosatni  štrajk zdravstva, socijalnih službi i osoblja u domovima za starije osobe, a u srijedu će biti zatvorene škole i vrtići zbog sličnih štrajkaških zahtjeva zaposlenika u odgoju i obrazovanju.

 Sindikalni čelnik Jakob Počivavšek najavio je, osim toga, u ponedjeljak ponovni štrajk svih zaposlenih u javnom sektoru za polovicu ožujka.

 "Štrajk je legitimno pravo zaposlenih, ali bismo ako previše popustimo nerazumnim zahtjevima kroz godinu dana mogli biti opet ondje gdje smo bili 2014. godine kad sam preuzeo vladu", kazao je Cerar.

 Financijska stabilnost države i vođenje vlade važnije su od preuranjene predizborne kampanje, rekao je premijer.

 Parlamentarni izbori u Sloveniji očekuju se početkom lipnja.

 Slovenski javni sektor gdje su plaće zaposlenika u prosjeku za 25 posto veće od zaposlenih u privatnom sektoru traži usklađivanje plaća s rastom BDP-a i njihovo vraćanje na razinu prije 2012. godine, kad su bile smanjene u okviru mjera štednje kako bi se prevladala kriza javnih financija i banaka, prenosi Hina.

 Cerar se suprotstavio tvrdnjama oporbenih stranaka da štrajkovi i neusklađeni zakonski prijedlozi koje u parlamentarnu proceduru ulažu njegovi koalicijski partneri, Socijaldemokrati (SD) i Stranka umirovljenika (DESUS), svjedoče o "raspadu vlade".

 Rekao je da mu je Slovenija važnija od predizborne kampanje i da će vlada izdržati do kraja.

 Socijaldemokrati su zahtjeve štrajkaša ocijenili opravdanima, a stranka umirovljenika uložila je u parlament neusklađen prijedlog da se i tzv. udovičke mirovine povećaju i budu najmanje 500 eura mjesečno, kako bi se  populacija koja ih prima digla na razinu iznad životnog minimuma.

 Za ispunjenje svih zahtjeva štrajkaša prema analizama vlade država bi iz proračuna trebala osigurati dodatnih 990 milijuna eura, što se smatra nerealnim jer vlada tvrdi da su plaće zadnjih godina ipak rasle iako ne u skladu sa svim očekivanjima.

 

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana