Regija     | 13.02.2018. 14:00 |

Plenković: Posebna radna skupina bavit će se temom ratne odštete

FENA Saopćenje

ZAGREB, 13. veljače (FENA) - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak da je tijekom jučerašnjeg razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorio da će se kroz koordinatore za otvorena pitanja oformiti posebna radna skupina koja će se baviti temom ratne odštete.

Komentirajući svoj jučerašnji sastanak s Vučićem, Plenković je kazao da mu je važno da Hrvatska rješava probleme iz prošlosti koji su nastali u doba raspada bivše SFRJ, u vrijeme agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku, navodi Hina.

S Vučićem je, kako je rekao, razgovarao o novoj europskoj strategiji proširenja, situaciji u regiji i gospodarskoj suradnji, ali i otvorenim pitanjima između dvije zemlje.

"Ostalo je pitanje nestalih, ostalo je pitanje granica, ratnih šteta, zaštite manjina, sukcesije i pitanje kulturnih dobara. Sve teme moramo rješavati u razdoblju koje je ispred nas", rekao je.

Govoreći o rješavanju pitanja granice na Dunavu, Plenković je rekao da "zbog slovenske manipulacije" hrvatsko iskustvo s arbitražama nije sjajno.

"Međutim, to ne znači da neka druga arbitraža ne bi bila vođena po sasvim drugim i kvalitetnim pravilima i načelima međunarodnoga prava. Ali prvo će biti bilateralni razgovori, a kasnije ćemo vidjeti pred kakav međunarodni forum bismo eventualno izašli i s kakvim dogovorom", istaknuo je hrvatski premijer.

Osvrnuo se i na polemiku između ruskog i američkog veleposlanika, koju je izazvao istup američkog veleposlanika u Zagrebu koji je kazao kako ne bi bilo dobro da ruske tvrtke kupe hrvatsku naftnu kompaniju Inu.

"Što se tiče preferencija tko sve i na koji način želi biti akter na hrvatskom energetskom tržištu, to su stavovi koje druge zemlje izražavaju, a mi o tome odlučujemo", poručio je Plenković.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Plenković čestitao BiH na povijesnoj odluci i rekao da je RH uvijek uz nju

Plenković za RTV HB: Nekoliko zemalja imalo je rezerve prema otvaranju pregovora

Konaković i Plenković: Ne smiju se zaustaviti reformski procesi koji su pred BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo