Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 13.02.2018. 14:42 |

IZ u BiH apelira na državne vlasti da riješe pitanje zbrinjavanja izbjeglica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. februara (MINA/FENA) - Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini je spremna pomoći državi u zbrinjavanju izbjeglica, ali istovremeno apeluje na državne organe da aktiviraju akcione planove i koordinaciona tijela koja su oformljena za ovakve situacije.

Budući da je broj izbjeglica koje ovih dana pristižu u BiH sve veći, sve češći su slučajevi da oni dolaze pred objekte IZ tražeći pomoć. Polazeći od moralne obaveze da se tim ljudima izađe u susret, IZ u BiH je razmatrala načine pomoći koji bi bili u skladu s njenim mogućnostima i važećim zakonodavstvom.

Od nadležnih državnih organa IZ je zatražila informaciju o trenutnom stanju i planovima njihovog zbrinjavanja te preporuke o tome šta Islamska zajednica može učiniti kako bi se izbjeglicama, posebno uzimajući u obzir pogoršanje vremenskih prilika, što prije pomoglo.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva, preporuka državnih organa te činjenice da se džamije nisu pokazale kao adekvatna rješenja za smještaj ovih osoba, IZ u BiH pozvala je državne organe da osiguraju adekvatan smještaj i druge oblike pomoći izbjeglicama, prema normama međunarodne pravne zaštite.

- Džamije ne mogu biti prvo i jedino rješenje za smještaj izbjeglica već posljednje - istaknuto je iz IZ u BiH. 

Islamska zajednica je već donacijama u hrani pomagala onim organizacijama koje rade na zbrinjavanju izbjeglica, pomoć je slala još od 2015. godine u mjesta kroz koja su prolazile izbjeglice i sada poziva sve svoje članove i organe da pomognu državi da odgovori na ovu humanitarnu i ljudsku krizu, prenosi novinska agencija MINA.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Islamska zajednica u BiH finansira pokretnu ambulantu u Gazi

Više od 72.000 ukrajinskih izbjeglica trenutno živi u Belgiji

Islamska zajednica: Podmetanja o navodnim 'terorističkim ćelijama' su zlonamjerna i tendenciozna

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu