Ekonomija

Sarajevo - Druženje i degustacija svjetski nagrađenih vina 'Zadro'

SARAJEVO, 13. februara (FENA) - Vinarija ''Zadro'' večeras je u Sarajevu upriličila druženje i degustaciju svjetski nagrađenih vina iz te vinarije.

Selekcije vina ''Zadro'' su ocijenjene kao najbolja vina u centralnoj i istočnoj Evropi na ''Decanter World Wine Awards 2017'' u Londonu, a suvlasnik vinarije Miljenko Crnjac novinarima je kazao da je to i najveći uspjeh hercegovačkog vinarstva.

- Ovo nije samo uspjeh za našu vinariju, ovo je uspjeh za cijelu BiH - istakao je Crnjac.

Uspjeh je, naveo je, plod kvalitetnog rada cijelog tima vinarije koji doprinosi jačanju hercegovačke regije koja obiluje vinima vrhunske kvalitete.

''Crnjac&Zadro Žilavka'' i ''Crnjac&Zadro Blatina'' osvojile su platinastu medalju, te je  naglašeno da se ne dešava često da jedna vinarija osvoji dvije platine za dvije sorte vina.

Crnjac je izrazio zadovoljstvo da je kvalitet bh. vinara prepoznat i u BiH te da uvozna vina gube na popularnosti.

Beogradski ocjenjivač kvalitete vina Ivica Stojanović je, sa druženja u sarajevskom hotelu Europe, poručio da je Hercegovina odavno mjesto gdje se proizvode vrhunska vina.

- Naročito unazad desetak godina kvalitet vina iz Hercegovine raste - naglasio je Stojanović.

''Decanter World Wine Awards'' je, kako je istaknuto na druženju, najprestižnije i najutjecajnije vinsko takmičenje koje se održava u Londonu. Takmiče se vinari sa 17.200 vina.

(FENA) D.V.