Svijet     | 13.02.2018. 20:05 |

Schulz odlazi s čela SPD-a, nasljeđuje ga Andrea Nahles

FENA Internet

BERLIN,  13. februara (FENA) - Previranja u njemačkoj Socijaldemokratskoj partiji (SPD) u utorak su dobila novi obrat kada je neuspjeli kandidat za kancelara Martin Schulz objavio neopozivu ostavku s čela stranke.

Nekoliko trenutaka kasnije, najviše čelništvo stranke objavilo je da je pružilo podršku Andrei Nahles, čelnici stranačke parlamentarne grupe, kao predsjednici SPD-a. Ona sada čeka na izbore među članstvom stranke koji su zakazani za 22. april.

SPD je u previranju nakon što mu je podrška javnosti opala na istorijski najniži novo na septembarskim izborima. Nakon što je prvobitno odbila da ponovo razmotri obnavljanje koalicije s konzervativnim blokom kancelarke Angele Merkel, stranka je pristala na to u prošloj sedmici.

Takva odluka, ipak, brzo je destabilizirala Schulza koji se vratio s pozicije predsjednika Evropskog parlamenta u prošloj godini kako bi ojačao stranku, jer je prvobitno planirao da bude ministar vanjskih poslova u novoj vladi, uprkos ranijim obećanjima da neće služiti u vladi kancelarke Merkel, prenosi dpa.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U siječnju s Kosova otputovalo više od 103.000 građana

Skoro 30 posto građana sprema se za odlazak s Kosova

U BiH nedostaje 50 posto liječnika obiteljske medicine

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!