Svijet     | 14.02.2018. 10:29 |

Bivši potpredsjednik Samsunga na saslušanju u tužilaštvu zbog korupcije

FENA Internet

SEUL, 14. februara (FENA) - Bivši potpredsjednik Samsung Electronics Lee Hak-soo pozvan je u tužilaštvo u vezi sa navodnom korupcijom u koju je uključen bivši predsjednik Južne Koreje Lee Myung-bak, objavila je agencija Yonhap, pozivajući se na tužilaštvo.

 Lee je pozvan da iznese iskaz u vezi sa slučajem mita sa kojim je povezan bivši predsjednik, koji je okončao mandat 2013. godine.

Bivši čelnik Samsunga je bio dugo vremena van zemlje, ali se nedavno vratio i iskazao želju da se pojavi u tužilaštvu, prenosi agencija Xinhua. On je bio osumnjičen da je uključen u plaćanje troškova parnice kompaniji DAS koja proizvodi autodijelove,  koja je u vlasništvu  brata bivšeg predsjednika, ali se sumnja da je bivši predsjednik stvarni vlasnik.

DAS je 1999. godine uložio oko 18 miliona dolara u konsalting kompaniju BBK koja je kasnije osumnjičena za manipulacije na berzi koje su investitore koštale skoro 100 miliona dolara.

DAS je potom tužio svog bivšeg predsjednika u SAD i dobio parnicu vrijednu 13 miliona dolara, a Samsung je navodno platio troškove te parnice. Tužilaštvo sumnja da je bivši potpredsjednik Lee za to "zaslužan". Neimenovani izvor tužilaštva je rekao da je otvorena istraga o korupciji.

Bivši predsjednik Lee je ranije pomilovao predsjednika Samsunga koji je bio osuđen za zloupotrebu položaja.

Tužilaštvo je izvršilo pretres ureda kompanije u Seulu i Suwonu. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Tim Ujedinjenih nacija: Ima razloga za vjerovati da je Hamas počinio seksualno nasilje

UNRWA nastoji ublažiti posljedice izraelskih optužbi

Navaljni obaviješten o novim krivičnim prijavama protiv njega

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'