Bosna i Hercegovina     | 14.02.2018. 09:33 |

CCI: Kantonalne skupštine trebaju donositi programe rada na vrijeme

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Centri civilnih inicijativa (CCI) utvrdili su, analizirajući rad kantonalnih skupština u Federaciji Bosne i Hercegovine, da je prošle godine zabilježeno kašnjenje usvajanja programa rada.

U 2017. godini, kako su saopćili, programi rada usvajani su u trećem (Posavski kanton), četvrtom (Bosanskopodrinjski kanton), petom (Hercegovačko-neretvanski i Zapadno-hercegovački kanton) mjesecu, dok je plan rada u Kantonu 10 usvojen nakon završetka prve polovine godine.

Ipak u 2017. godini postignut najbolji rezultat u ovom smislu, u posljednjih 12 godina, iako je u samo pet kantonalnih skupština (Unsko-sanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Srednjobosanski i Kanton Sarajevo) program rada usvojen na vrijeme, prije početka godine na koju se odnose.

Analiza CCI pokazala je da je od 110 programa rada, koje su kantonalne skupštine trebale donijeti u posljednjih 11 godina, na vrijeme usvojeno 14, dok su 42 usvojena u prvom kvartalu godine na koju se odnose, 28 u drugom, a osam u drugoj polovini godine, dok 18 programa nije donešeno uopće.

Kada je u pitanju ova godina došlo je do pogoršanja u tom smislu jer su na vrijeme, prije početka godine na koju se odnose, usvojena tri programa rada kantonalnih skupština u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu.

Četiri kantonalne skupštine (Posavski, Bosansko-podrinjski, Hercegovačko neretvanski i Kanton 10) nisu program rada usvojile na vrijeme nijednom u posljednjih 12 godina, a dvije (Unsko-sanski i Zapadno-hercegovački kanton) su to uradile samo jednom.

Jedino skupštine Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo nijednu od prethodnih jedanaest godina nisu završile bez usvojenog godišnjeg programa rada, saopćili su Centri civilnih inicijativa.

Iz CCI-ja su podsjetili da zagovaraju da kantonalne skupštine programe rada, kao ključne alate za povećanje efikasnosti rada institucija i njihove fokusiranosti na projektirane ciljeve, usvajaju na vrijeme, prije početka godine na koju se odnose.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

CCI: Javne institucije krše zakon o reviziji, posljedice snose građani

Potpisan memorandum o suradnji između CCI-a i Doma zdravlja Tomislavgrad

CCI: HNŽ i dalje bez nadzora nad trošenjem javnog novca

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!