Najave     | 14.02.2018. 10:46 |

Borba protiv diskriminacije u fokusu regionalne konferencije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Predstavnici institucija za zaštitu ljudskih prava iz Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine razmijenit će mišljenja i iskustva o ulozi institucija za zaštitu ljudskih prava u sudskim i upravnim postupcima na regionalnoj konferenciji, koja počinje sutra u Sarajevu.

Dvodnevni događaj trebao bi osigurati platformu za diskusiju i razmjenu dobrih praksi, te pružiti mogućnost jačanja saradnje tih institucija u prevenciji i borbi protiv kršenja ljudskih prava, najavljeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, koja organizuje konferenciju uz podršku Delegacije Evropske unije u BiH, Ureda Vijeća Evrope u BiH i Misije OSCE-a u BiH.

Pod nazivom „Razmjena najboljih iskustava u rješavanju kršenja ljudskih prava sa posebnim fokusom na borbu protiv diskriminacije” bit će održana u okviru projekta pod nazivom „Jačanje Institucije ombudsmana za ljudska prava u borbi protiv diskriminacije“ - koji je sastavni dio programa saradnje između  Evropske unije i Vijeća Evrope.

Trogodišnji program „Horizontalni instrument podrške zapadnom Balkanu i Turskoj”, koji finansira Evropska unija, provodi se od maja 2016. do maja 2019. a obuhvata oblasti osiguranje pravde, borba protiv korupcije, privrednog kriminala i organizovanog kriminala, kao i borba protiv diskriminacije i zaštite prava ranjivih skupina.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom