Sport     | 14.02.2018. 12:14 |

Statut RSBiH ne dopušta organizaciju takmičarske lige bilo kojem udruženju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - U Statutu Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine ne postoji nikakvo udruženje ligaša, niti klubova, te je nemoguće iz statutarnih, ali i tehničko-materijalnih razloga, prepustiti organizaciju takmičarske lige bilo kojem udruženju koje kao takvo nije prepoznato u normativnim aktima RSBiH, saopćeno je iz Saveza, u povodu različitih informacija koje su posljednjih dana "stvorile nejasnoće u vezi s odnosom ovog saveza i udruženja premijerligaša u formiranju".

Iz saveza ističu da su predstavnici klubova na svoju inicijativu došli na sjednicu Upravnog odbora RSBiH 10. februara i da su tom prilikom iznijeli svoje probleme, te dva zahtjeva.

- Uslijedila je konstruktivna rasprava o predloženim zahtjevima i po okončanju iste predstavnici klubova napustili su sjednicu. Ocjenivši da je dosadašnji tok prvenstva protekao bez najmanjih problema i zaprimljenih zamjerki od strane klubova, UO je donio zaključak da se liga 2017./18. može igrati samo pod okriljem RSBiH u skladu sa donesenim i usvojenim Propozicijama na početku prvenstva - navodi se u saopćenju. 

Također, Upravni odbor je zaključio da nema potrebe za sazivanjem vanredne Skupštine, s obzirom na to da će redovna Skupština biti održana u maju.

Istaknuto je da RSBiH cijeni sve klubove članove saveza, što kazuje i činjenica da se UO odredio u smjeru da se i Udruženje ligaša uvrsti u Statut RSBiH. Na ovaj način, Udruženju bi se dalo na značaju, ali bi se istovremeno definisala njegova uloga, prava, obaveze i njegov djelokrug, smatraju u savezu. 

Pozovaju klubove da se aktivno uključe u predlaganje izmjena i dopuna Statuta u pogledu uvrštavanja udruženja klubova, udruženja trenera i sindikata igrača u Statut.

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Izviđač obranio naslov prvaka BiH u rukometu 

Rukometašice BiH počinju pripreme za susrete protiv Rumunije i Hrvatske

Bašić objavio spisak rukometašica za susrete s Rumunijom i Hrvatskom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana