Bosna i Hercegovina     | 14.02.2018. 12:44 |

U Srebrenici predstavljen projekt socio-ekonomskog jačanja ugroženih porodica

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 14. februara (FENA) - Projekt "Socio-ekonomsko jačanje i inkluzija ugroženih porodica u općini Srebrenica” SOS Dječijih sela BiH, koji treba da doprinese smanjenju neravnopravnosti i siromaštva socijalno ugrožene djece i njihovih porodica u skladu s Razvojnom strategijom Općine Srebrenica 2015-2019., predstavljen je danas u tom gradu.

Projekt je nastavak već započetih aktivnosti kroz Program jačanja porodica Srebrenica, koji od jula 2015. godine postoji u toj općini. Kroz program se radi na očuvanju porodica kroz stvaranje boljih uslova za nesmetan razvoj djece i zadovoljenje njihovih bioloških i ostalih razvojnih potreba.

Direktor programa za razvoj odjela SOS Dječija sela BiH Siniša Baljo kazao je da će u projekt biti uključeno 100 porodica, sa 200 djece i mladih. Trenutno u programu participira 65 porodica sa 155 djece i 16 mladih osoba.

-Cilj nam je da s postojećim porodicama taj broj proširimo i uradimo određene edukacije u smislu ostvarivanja većih ličnih prihoda koji bi obezbijedili kvalitetniji život djece u porodicama - istakao je Baljo.

Navodi da je u prethodnom periodu određeni broj porodica postigao zadovoljavajuće rezultate i izašao iz projekta osnažen i spreman da dalje brine o porodici i djeci.

-Uspjeli smo osigurati sredstva za nastavak projekta zahvaljujući našim donatorima. Općina Srebrenica je društveno odgovorna zajednica koja nam je pomogla u ovom projektu. Ekonomsko osnaživanje je za nas relativno nova intervencija, a cilj nam je upostaviti planove koje će voditi stručnjaci - dodao je Baljo.

Kako je naglasio, radit će i na materijalnoj pomoći domaćinstvima, a ono što bi na kraju, kaže, bila idealna slika je da određeni dio porodica razvije svoje kapacitete za vlastiti posao što bi bilo nagrađeno određenim grantovima.

Načelnik odjeljenja za društvene djelatnosti u Općini Srebrenica Bego Bektić ističe da će ova općina podržavati ovake projekte.

- Ovakvi projekti za Srebrenicu znače mnogo. Naš cilj je jačanje porodica na ekonomskom planu. Općina Srebrenica je razuđena, ima 19 mjesnih zajednica, i treba dobar plan da se postignu rezultati – poručio je Bektić.

Projekt "Socio-ekonomsko jačanje i inkluzija ugroženih porodica u općini Srebrenica” je počeo u januaru ove godine i trajat će do decembra 2020. godine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vučić: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus oko rezolucije o genocidu u Srebrenici

UNDP proveo analize energetske efikasnosti stambenog sektora u 36 opština i gradova u BiH

Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta