Svijet     | 14.02.2018. 14:51 |

Johnson: Odustajanje od Brexita bi bilo katastrofalna pogreška

FENA Internet

LONDON, 14. februara (FENA) – Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je danas da bi odustajanje od Brexita u ovom trenutku bilo katastrofalna greška, prenosi Reuters. U obraćanju javnosti pod naslovom „Put ka Brexitu – Ujedinjeno Kraljevstvo“, Johnson je pokušao plasirati optimističan pogled na razvod Velike Britanije i Evropske unije.

On je rekao da bi bilo kakav novi referendum bio pogreška i vodio ka „bespovratnom osjećaju izdaje“. Prema njegovim riječima, Brexit ne bi trebao biti prijetnja, nego prilika za ekonomski rast.

-Izlazak iz EU je temelj za nadu, a ne za strah. Naša predanost da branimo Evropu je bezuslovna i trajna – rekao je Johnson.

Njegov govor je prvi od šest govora o Brexitu koji će održati članovi britanske vlade narednih sedmica u pokušaju vlade Therese May da precizira svoju viziju razvoda sa EU. Osim njega, govore će održati i ministri Liam Fox i David Davis.

May bi o istoj temi trebala govoriti na predstojećoj sigurnosnoj konferenciji u Minhenu gdje bi trebala predložiti novu vrstu sigurnosnog partnerstva sa EU. Neki se u Velikoj Britaniji nadaju da bi mogli ostati članice Europola i pod jurisdikcijom evropskog naloga za hapšenje.

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Boris Johnson odbacio kritični izvještaj o njegovom ponašanju kao 'šaradu'

Šema nagodbe britanske vlade nakon Brexita za građane EU je nezakonita

Boris Johnson se povukao iz utrke za novog britanskog premijera

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'