Bosna i Hercegovina     | 14.02.2018. 14:42 |

Zvizdić: Odgovaranje na Upitnik EK preduvjet za dobijanje kandidatskog statusa

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je novinarima u Sarajevu da su na današnjoj sjednici Vijeća ministara jednoglasno prihvaćeni odgovori na Upitnik Evropske komisije što je preduvjet za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

Ponovio je da su evropske integracije najvažniji vanjskopolitički cilj na kojem je Vijeće ministara cijelog mandata predano radilo te podsjetio na sve ono što je realizirano u posljednjih 30 mjeseci.

- Zbog te predanosti 2015. i 2016. godina su najuspješnije godine u tom smislu, u 2017. godini bilo je zastoja, blokada i opstrukcija koje su otklonjene, a krajem prošle godine i u ovoj godini vratili smo se na efikasnu i uspješnu dinamiku realiziranja ciljeva na putu ka Evropskoj uniji - kazao je Zvizdić.

Odgovaranje na upitnik bilo je najsloženiji zadatak, smatra Zvizdić, ali današnje jednoglasno usvajanje ovih odgovora poruka je gdje BiH želi biti, a to je članstvo u Evropskoj uniji.

Nakon ovakve odluke Vijeća ministara uslijedit će stručna redaktura u narednih sedam dana, ali Zvizdić je potvrdio da će sva preostala procedura biti završena kako bi odgovori 28. februara bili uručeni predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru koji bi tada trebao posjetiti BiH.

- Završen je najobimniji i najkompleksniji posao u dosadašnjoj fazi. Oko 1.200 ljudi radilo je u ovoj fazi i to će nas dovesti do kandidatskog statusa što znači nepovratan proces na putu BiH ka EU - dodao je predsjedavajući Zvizdić.

Bez obzira na turbulentno stanje u BiH, kako ga je Zvizdić nazvao, zbog prerano otpočete predizborne kampanje, za dva mjeseca realiziran je ovako važan zadatak, a usvojeni su i drugi važni dokumenti te je izrazio očekivanje da će uskoro biti usvojena energetska strategija koja će donijeti stotine miliona eura BiH.

Ocijenio je da je ovo važna vijest za sve one koji BiH vide u EU jer je to preduvjet za dobijanje kandidatskog statusa, ali smatra da će i BiH kao i ostale zemlje regije dobiti dodatna pitanja.

Crna Gora, Srbija i Albanija prvobitno su dobile u prosjeku 2.200 pitanja, a Crna Gora i Srbija dobile su 600 i Albanija 500 dodatnih pitanja koja će se ticati pojašnjenja nekih pojmova ili procedura te zbog toga Zvizdić očekuje da će i BiH dobiti dodatna pitanja.

- Odgovori na Upitnik donose realno stanje u BiH, to je inventura stanje nije zakon niti Ustav, njime se ništa ne mijenja niti legalizira. On je realan prikaz stanja u BiH kako bi Evropska komisija imala uvid u stepen usklađenosti zakona i procedura u BiH i da bi imali jasne smjernice kako dalje djelovati i koji su to prioriteti na kojima koji bi se trebalo raditi - kazao je Zvizdić.

Potvrdio je i da je 99,9 posto odgovora usaglašeno u okviru rada radnih grupa, a grupa koja ima najmanji broj članova je 27, dok je jedna grupa ima 127 članova koji dolaze iz desetina institucija sa svih nivoa vlasti u BiH.

- Mehanizam koordinacije, u zemlji vrlo složenog ustavno-političkog ustrojstva kao što je BiH, bio je potpuno efikasan i producirao je danas usvojene odgovore iz Upitnika Evropske komisije - zaključio je Zvizdić.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Odluke i zaključci sa sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Tegeltija, Bevanda i Cikotić sastali se s Varhelyijem

Tegeltija uputio telegram saučešća premijeru Zaevu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana