Bosna i Hercegovina     | 14.02.2018. 16:11 |

Svečana sjednica Federalnog štaba civilne zaštite 5. marta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Na sjednici Federalnog štaba civilne zaštite, kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević, prihvaćen je Prijedlog izvještaja o radu u 2017. godini i Prijedlog programa aktivnosti Federalnog štaba civilne zaštite u 2018. godini te Prijedlog izvještaja o radu Federalne komisije za procjenu šteta u 2017. godini.

Komisija je u 2017. godini predložila Federalnom štabu civilne zaštite da donese odluke o odobravanju jednokratne novčane pomoći i to 50.000 KM Općini Kakanj za saniranje dijela šteta na ograničenom području naselja "Malješ", 70.000 KM Općini Doboj, 280.000 KM za saniranje dijela šteta općinama Hercegovačko-neretvanskog kantona, 165.000 KM općinama Zapadno-hercegovačkog kantona i 30.000 KM Općini Tomislavgrad.

Usvojen je i Prijedlog izvještaja Federalne komisije za procjenu šteta o pravdanju utroška finansijskih sredstava dodijeljenih odlukama Federalnog štaba civilne zaštite nižim nivoima vlasti u Federaciji BiH iz sredstava posebne naknade za prirodne nesreće, poplave i klizišta u 2014. godini.

Odlukama Federalnog štaba civilne zaštite dodijeljeno je 8.049.000 KM i to za 33 općine i četiri kantona, saopćeno je nakon današnje sjednice Federalnog štaba civilne zaštite.

Federalni štab civilne zaštite je informisan o Planu stručnog osposobljavanja i obučavanja državnih službenika i namještenika Federalne uprave civilne zaštite za zaštitu i spašavanje u 2018. godini.

Usvojen je i Prijedlog plana korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2018. godini, po kojem je planirano ubiranje prihoda na osnovu posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u iznosu od tri miliona KM, što s prenesenim prihodima iz ranijih godina čini iznos od 23.641.829 KM.

Podržan je Program obilježavanja Dana civilne zaštite, kao i Prijedlog odluke o dodjeli priznanja Federalnog štaba civilne zaštite u 2017. godini i Prijedlog odluke o finansiranju svečanog obilježavanja 1. marta, Dana civilne zaštite. Svečana sjednica Federalnog štaba bit će upriličena 5. marta kada će zaslužnim pojedincima, institucijama i organizacijama biti uručena prigodna priznanja.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo