Bosna i Hercegovina     | 15.02.2018. 11:02 |

Džumhur: Postavlja se pitanje primjene mandata ombudsmena u segmentu pravosuđa

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Ombudsmenka Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur izjavila je danas, povodom regionalne konferencije danas i sutra u Sarajevu, da su pariški principi međunarodni okvir za funkcioniranje nacionalnih institucija ombudsmena i da podrazumijevaju najširi mogući mandat.

- Mi taj mandat prema zakonu i Aneksu 6 Dejtonskog sporazuma imamo, ali se postavlja pitanje primjene tog mandata u segmentu pravosuđa. Imamo dvojnu ulogu prema pravosuđu u dijelu koji se odnosi na praćenje izvršavanja procesnih aktivnosti - ostvarivanja prava stranaka u postupku i drugi segment je da određeni zakoni, kao što je zakon o upravnom sporu i parničnom postupku, daju mogućnost da ombudsmani budu 'umješači', ali se postavlja pitanje opravdanosti i svrhsihodnosti uključivanja ombudsmana u te postupke iz razloga što možete da djelujete kao prijatelj suda, da date opservacije, da zadržite svoju neutralnost, da dajete preporuke, da zadržite svoja ekspertska tumačenja koje sudovi mogu primjenjivati. Upravo ova konferencija ima za cilj da zajedno s kolegama iz regiona razmotrimo zakonska rješenja i da vidimo koje su dobre prakse - izjavila je Džumhur.

Regionalnu konferenciju „Razmjena najboljih iskustava u rješavanju kršenja ljudskih prava s posebnim fokusom na borbu protiv diskriminacije“ organizirala je Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH uz podršku delegacije Evropske unije u BiH, Ureda Vijeća Evrope u BiH i Misije OSCE-a.

Cilj je razmijeniti mišljenja i iskustva o ulozi institucija za zaštitu ljudskih prava u sudskim i upravnim postupcima. Konferencija će osigurati platformu za diskusiju i razmjenu dobrih praksi te pružiti mogućnost jačanja saradnje ovih institucija u prevenciji i brobi protiv kršenja ljudskih prava, naveli su organizatori.

Šef Ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini Drahoslav Štefanek istaknuo je na pres-konferenciji uoči navedenog skupa kako se radi o veoma važnom događaju i prilici da regionalne institucije ombudsmena i pravosuđa, akademske zajednice i organizacija civilnog društva koje se bave pitanjem ljudskih prava, razmijene iskustva o najboljim vlastitim praksama u toj oblasti.

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton je kazao da po pitanju ljudskih prava pred svim tim institucijama stoji mnoštvo izazova u BiH, posebno kad je riječ o diskriminaciji, a naročito manjina.

Budući da se OSCE oslanja na suradnju s institucijama ombudsmena, postignuti su dobri rezultati, što je rezultiralo činjenicom da ombudsmeni rade na sve većem broju slučajeva i da je samim tim povećan broj njihovih preporuka, dodao je. 

Berton pohvaljuje angažman na izmjenama Zakona o ombudsmenima koje će, kako je rekao, osigurati veću finansijsku nezavisnost Institucije ombudsmena i unaprijediti njenu suradnju s civilnim društvom.

- OSCE ostaje snažan partner i promotor Institucije ombudsmena - zaključio je ambasador Berton.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić izjavio je da praksa izrade specijalnih izvještaja ombudsmena na dobar način daje parlamentarcima uvid u pravo stanje ljudskih prava na terenu.

Članovi Komisije su zadovoljni nivoom saradnje koju s tim tijelom imaju faktori što se bave zaštitom ljudskih prava, naveo je također.

Bojić je izrazio zadovoljstvo i što je ta komisija reagirala odgovarajućim amandmanom na legislativu, kojim je predviđena veća finansijska neovisnost Institucije ombudsmena u BiH, što bi trebalo da rezultira boljim uslugama te institucije onima kojima je najpotrebnija, građanima.

- Ono čime se Bosna i Hercegovina ne može pohvaliti je pitanje provođenja odluke "Sejdić i Finci" - zaključio je Bojić.   

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Regionalna konferencija o saradnji na pitanjima nacionalnih manjina (VIDEO)

Više od 30 hiljada mladih učestvovalo u aktivnostima projekta 'Budućnost za mlade' (VIDEO)

PROACTIVE regionalna konferencija o odnosima s javnošću i komunikacijama od 25. do 27. maja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'