Ekonomija     | 15.02.2018. 12:48 |

Konaković - Ferguson: Dobrom saradnjom ostvarena ekonomska stabilnost KS-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. februara (FENA) – Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, britanski ambasador u BiH Edward Ferguson te šefovi programskih fondova Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Richard Dewdney i Melinda Simmons, razgovarali su o saradnji s Britanskom ambasadom i IFC-om zahvaljujući kojima je Kanton Sarajevo uspio ostvariti ekonomsku stabilnost.

Analizirani su rezultati provedbe projekata finansiranih iz Fonda za dobru upravu britanske vlade koji su u protekle tri godine provođeni u oblasti poboljšanja poslovne klime, reforme javne uprave, te jačanja finansijskog sektora kako u Kantonu Sarajevo (KS) tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Simmons je kazala da je najveća pažnja, pored dobre uprave i privrednog razvoja, posvećena borbi protiv korupcije, unapređenju poslovnog okruženja, reformama pravosuđa, bankarskog sektora i energetike, te jačanju vladavine prava i podrške nezavisnosti medija.

Konaković je konstatirao da je Vlada KS-a u saradnji s Britanskom ambasadom i IFC-om, članicom grupacije Svjetske banke uspješno realizirala vrlo važne projekte ekonomske reforme koje su doprinijele i trenutnoj ekonomskoj stabilnosti.

- Kanton Sarajevo uplati 2,7 milijardi indirektnih poreza, što je za oko milijardu KM više nego što uplati Republika Srpska - naglasio je Konaković, te dodao da se u Sarajevu otvaraju nova mala preduzeća, te da je u realnom sektoru u ovom trenutku 10.000 novouposlenih, dok se broj uposlenih u javnoj upravi paralelno smanjuje.

Naveo je da je Budžet za 2018. godinu najveći u historiji Kantona Sarajevo i uglavnom je usmjeren na finansiranje kapitalnih projekata. Novac će biti investiran u otvaranje novih škola, zdravstvenih ustanova, izgradnju saobraćajnica.

Istakao je i značajan napredak koji je ostvaren kroz usvajanje Zakona o prostornom uređenju i građenju čime je omogućeno da se se u roku od 15 dana dobije potrebna dokumentacija za investiranje u toj oblasti.

Ferguson je pohvalio rad Tima za borbu protiv korupciju te istakao kako bi njihov način rada trebao biti primjer i ostalim kantonima u Federaciji BiH, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom