Ekonomija     | 15.02.2018. 13:59 |

Ekonomski forum-Javno-privatna partnerstva imaju potencijal za privredni razvoj

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Javno-privatna partnerstva imaju potencijal da donesu pozitivne pomake u privredi i omoguće otvaranje novih radnih mjesta, ali je taj model dosad imao veoma ograničenu primjenu u BiH, istaknuto je danas tokom sesije Ekonomskog foruma BiH koja je bila posvećen javno-privatnom partnerstvu kao načinu podržavanja infrastrukturnih projekata.

Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić kazao je da provođenjem reformi u društvu ujedno nastoje i da mijenjaju izrazito socijalni karakter budžeta prema budžetu razvojnog karaktera.

- To je omogućila povećana ekonomska aktivnost u FBiH i općenito u BiH. Bilježimo rast zaposlenih, kao i BDP-a, smanjena je javna potrošnja, stabilizirani su prihodi i povećani na godišnjem nivou. To je među ostalim omogućilo da ovodišnji federalni budžet prvi put ima predviđenih 360 miliona za investicije, odnosno kapitalna ulaganja. Ujedno je to stvorilo povoljno okruženje za iznalažnje jednog novog modela između javnog i privatnog sektora - izjavio je Novalić.

Što se tiče javno privatnog partnerstava, ocjenio je federalni premijer, postoji određeni strah od tog udruživanja na obije strane. Novonarasli privatni sekor ima na određeni način nepovjerenje prema javnom sektoru, a s druge strane imamo nadljeđe iz prošlog vremena gdje je postojala averzija prema privatnom kapitalu, a naročito prema miješanju privatnog i javnog. Taj strah je, dodao je Novalić, možda sada najveća prepreka.  

- Kada je riječ o Vladi FBiH, mi svakako nemamo nikakav strah u tom smislu i napravili smo 100 projekata koje nudimo kao mogućnosti u Federaciji BiH za javno privatno partnestvo i to u pet oblasti - energetici, transportu, poljoprivredi, turizmu i industriji - naveo je Novalić.  

Na panelu je istaknuto da se javno-privatno partnerstvo nameće kao model budućnosti jer omogućava da se na dugoročnom planu investiraju sredstva u velike projekte, te da u ovakvom udruživanju kapitala prednjače razvijene zemlje. Turska se tako pojavljuje kao potencijalni investitor projekta brze ceste koja će spojiti Sarajevo i Beograd.

Ministar komunikcija i prometa BiH Ismir Jusko govoreći u tom kontekstu podsjetio je na nedavnu posjetu turske delegacije koja je tom prilikom prikupila potrebne informacije i obišla trasu kada je riječ o infrastukrutnom prstenu Sarajevo - Beograd.  

Turski invastitori, kako je kazao Jusko, zasad nisu spominjali način finasiranja, a o svim detaljima uključujući i modelitete finansiranja, moći će se govoriti kada se analiziraju svi relevantni podaci i izradi studija izvodljivosti. 

- U svakom slučaju, sačekat ćemo da turska delegacija pošalje svoj zvanični stav u vezi finansiranja - naveo je Jusko.

Direktor Centrotrans-Eurolinesa Safudin Čengić kazao je novinarima da poslodavci imaju veliki  interes da konačno zaživi javno privatno partnarstvo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ekonomski forum - Rizici povezani sa klimatskim promjenama sve relevantniji za banke

Erdogan: Ekonomski odnosi su važan vezivni faktor BiH i Turske

Putin u Sankt Peterburgu: Pravila novog svjetskog poretka će postaviti jake, suverene države

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo