Bosna i Hercegovina     | 15.02.2018. 14:02 |

Čović-Wigemark: Strategija EU o proširenju podsticaj BiH na evropskom putu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom o napretku BiH na evroatlantskom putu i o izmjenama Izbornog zakona.

Čović je informisao Wigemarka da su svi odgovori na Upitnik Evropske komisije završeni, te da će ih predati zvaničnicima Evropske unije 28. februara. Istakao je također kako je za BiH izuzetno važno da što prije dobije kandidacioni status, te da će se sve uraditi da se to i ostvari.

Zajedno su prokomentarisali i Strategiju Evropske unije o proširenju, te istakli kako ona daje dodatni podsticaj BiH na evropskom putu.

Razgovaralo se i o izmjenama Izbornog zakona, te je Čović istakao kako izmjene Izbornog zakona moraju osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, u skladu s presudom Ustavnog suda BiH, što se jasno odnosi i na izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Bez tih rješenja neće se moći organizovati legalni i legitimni izbori u oktobru 2018., te provesti izborni rezultati, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Isak primio u posjetu prvog potpredsjednika Internacionalne romske unije

Čović čestitao izbornu pobjedu predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću

Ambasador Reilly posjetio Centralnu izbornu komisiju BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta