Bosna i Hercegovina     | 15.02.2018. 14:29 |

Veleposlanici pozdravili napredak BiH u procesu eurointegracija

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 15. veljače (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić održao je danas radni sastanak s nerezidentnim veleposlanicima za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti.

Sastanku su nazočili veleposlanici Bjelorusije, Filipina, Čilea, Kanade, Cipra, Kube, Indije, Litvanije, Moldavije, Nigerije, Tajlanda, Argentine i otpravnik poslova u Veleposlanstvu Vijetnama.

Brkić je izvijestio diplomate o aktualnom stanju u BiH s posebnim akcentom na proces europskih integracija BiH. Pozdravio je objavljivanje Strategije EU Vjerodostojna perspektiva proširenja na zapadni Balkan istaknuvši činjenicu da je u tom dokumentu jasno rečeno da je zapadni Balkan dio Europe čime je nedvojbeno zemljama zapadnog Balkana otvorena perspektiva članstva u EU na temelju pojedinačnih zasluga, uz poštivanje svih normi i provedbu potrebnih reformi.

Informirao je da je Vijeće ministara BiH završilo proces odgovora na pitanja iz Upitnika EU na kome je u proteklom razdoblju aktivno radilo blizu 1150 osoba uključenih u sustav mehanizma koordinacije.

Brkić je kazao da bi Europska komisija mogla dati mišljenje  o zahtjevu za članstvo BiH već u drugoj polovici 2018. godine. Naglasio je kako je BiH privržena principima, vrijednostima i ciljevima na kojima se zasniva EU.

Obavijestio je sugovornike i o napretku u bilateralnim odnosima sa zemljama regije, što je izuzetno važno u procesu pristupanja zemalja zapadnog Balkana EU. Istaknuo da je BiH opredijeljena daljnjem jačanju regionalne suradnje, unapređenju političkog dijaloga i vođenju politike dobrosusjedstva.

Istaknuo je također kako bi skora aktivacija Akcijskog plana za članstvo u NATO (MAP) za BiH, za čije aktiviranje postoji politički konsenzus u BiH, predstavljala dodatni, suštinski kvalitetniji, mehanizam suradnje između BiH i NATO te poticaj svim ostalim reformskim procesima u BiH.  

Veleposlanici su pozdravili napore vlasti BiH i vidljiv napredak u procesu europskih i euroatlantskih integracija, te se zahvalili na inicijativi za održavanjem ovakvog vida susreta koji doprinosi boljem razumijevanju prilika u BiH. Razmijenjena su mišljenja o mogućnostima jačanja gospodarske suradnje, investiranja u BiH te sveukupnom jačanju odnosa BiH s navedenim državama.

Brkić se sastao, u odvojenim susretima, i s veleposlanicima Kanade, Čilea i Bjelorusije, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana