Bosna i Hercegovina     | 15.02.2018. 16:10 |

Povjerenstvo - Podržane izmjene zakona o zaštiti prijavitelja korupcije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Na sjednici Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je podržan, sa pet usvojenih amandmana, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama vlasti BiH, čiji su predlagatelji zastupnici Aleksandra Pandurević, Borjana Krišto i Mirsad Isaković.

Povjerenstvo je utvrdilo usklađenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH, ali nije podržalo načela Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, čiji su predlagatelji zastupnici Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović.

Oni su također predložili izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, ali je izjašnjavanje o tom prijedlogu odgođeno.

Povjerenstvo je zaključilo da od Zastupničkog doma zatraži produljenje roka od 30 dana, odnosno do naredne sjednice Povjerenstva, za dostavu izvješća o ovom zakonskom prijedlogu.

Također, zaključeno je i to da se na narednu sjednicu Povjerenstva pozovu i predstavnici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Radi nenazočnosti predlagatelja odgođeno je izjašnjavanje o usklađenosti s Ustavom i pravnim sustavom BiH Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagatelj zastupnica Borjana Krišto. Povjerenstvo je zaključilo da od Kolegija Doma zatraži produljenje roka od 30 dana, odnosno do naredne sjednice Povjerenstva, za dostavu mišljenja o Prijedlogu zakona.

Podržana je i u daljnju parlamentarnu proceduru upućena zastupnička inicijativa Denisa Bećirovića kojom Zastupnički dom poziva nadležna tijela Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantona 10, Srednjobosanskog kantona, Zapadnohercegovačkog kantona i Posavskog kantona da, najkasnije u roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative u Zastupničkom domu, izmijene i dopune ustave navedenih kantona s ciljem osiguranja ustavne ravnopravnosti Srba, kao i da se ustavima kantona, gdje to do sada nije učinjeno, precizira i osigura ustavna ravnopravnost bosanskog i srpskog jezika, te latinice i ćirilice.

Za narednu sjednicu Povjerenstva odgođeno je razmatranje Prijedloga izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila za izradbu pravnih propisa u institucijama BiH, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

   

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo