Svijet     | 15.02.2018. 16:02 |

Cyril Ramaphosa izabran za predsjednika Južne Afrike

FENA Internet

CAPE TOWN, 15. februara (ENA) - Cyril Ramaphosa u četvrtak je izabran za predsjednika Južne Afrike na parlamentrnom glasanju nakon što je skandalima opterećeni šef države Jacob Zuma podnio ostavku po naređenju vladajuće stranke Afrički nacionalni kongres (ANC).

Vrijednost berzovnog indeksa u Južnoj Africi porasla je za gotovo četiri posto i  investitori su pozdravili Zuminu ostavku nakon devet godina na vlasti, iskopromitiranoj navodima o korupciji.

Nacionalna valuta rand, čija je vrijednost uvijek rasla kada je Zuma bio u političkim previranjima, ostvario je trogodišnju rekordnu vrijednost prema američkom dolaru nakon vijesti o njegovoj ostavci.

Put prema vraćanju stabilnosti i prosperiteta pod Ramaphosom bit će, međutim, težak u zemlji još polariziranoj rasnim i staleškim podijelama više od dvije decenije nakon okončanja vladavine bjelačke manjine.

Zumina ostavka u srijedu navečer pružila je, ipak, dokaze o snazi južnoafričkih demokratskih institucija.

Sedamdesetpetogodišnji Zuma izjavio je u 20-minutnom obraćanju naciji da  se ne slaže s načinom na koji ga je ANC prinudio da napusti vlast i omogućio  Ramaphosi da postane njegov nasljednik, ali da će prihvatiti svako naređenje stranke.

Očekuje se da se Ramaphosa obrati naciji u petak, prenosi Reuters.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U autobuskoj nesreći u Južnoj Africi poginulo 45 osoba

Bira se 'Hercegovac godine'

Južna Afrika traži od ICJ da razmotri da li su izraelski napadi na Rafah kršenje presude o genocidu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'