Svijet     | 15.02.2018. 18:21 |

Čelnik jevrejske zajednice optužio austrijsku ekstremnu desnicu za antisemitizam

FENA Internet

BEČ, 15. februara (FENA) - Čelnik austrijske jevrejske zajednice optužio je Slobodarsku stranku (FPO) krajnje desnice što nije uspjela da se ozbiljnije pozabavi antisemitizmom u vlastitim redovima, dok je izvještaj pokazao da je broj neprijateljskih incidenata prema Jevrejima širom zemlje u porastu. 

FPO, koju su osnovali bivši nacisti u 1950-im godinama, zvršila je na trećem mjestu na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima s 26 posto osvojenih glasova, i sada je manji koalicijski partner u konzervativnoj vladi kancelara Sebastiana Kurza.

Stranka je prvi put doživjela uspjeh na austrijskoj političkoj sceni pod vodstvom pokojnog Joerga Haidera, koji je hvalio Hitlerovu politiku i uveo stranku u vladu 2000. godine.

FPO se sada usmjerila na kritike islama, pokušavajući da privuče jevrejske glasače osudama antisemitizma.

- Pitanje je koliko je to puzdano? Ne možete jednostavno reći "do sada smo bili takvi, ali više nismo antisemiti, sada imamo druge interese". To jednostavno nije pouzdano - izjavio je Oskar Deutsch, čelnik jevrejske zajednice u Austriji.

U izvještaju, koji je danas objavio Forum protiv antisemitizma, pokazuje da je broj registrovanih slučajeva antisemitizma u Austriji u prošloj godini porastao na 503, na najviši nivo otkako se vode takvi izvještaji od 2015. godine.

- Ono što primjećujemo je smanjen broj zabrana antisemitskih izjava. Postalo je općenito društveno prihvatljivije da se daju takve (antisemitske) izjave - kazala je Amber Weinber iz Foruma protiv antisemitizma na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Deutsch je dao primjer lovca na naciste Simona Wiesenthala, koji je umro 2005. godine.

- On je primao brojne prijetnje putem pošte. Sve te prijetnje koje je primio nisu, međutim, imale ime pošiljaoca. U tome je problem - antisemitske prijetnje danas su normalnije - kazao je.

Iako slučajevi antisemitizma navedeni u izvještaju nisu direktno povezani s FPO, Deutsch je kazao da ona ima veću odgovornost od ostalih stranaka, prenosi agencija Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Troje poginulih u lavini u austrijskim alpama

Nehammer: Zapad mora tražiti načine mirne koegzistencije s Rusijom

Zbog homofobnih poruka izbačeni iz nogometne reprezentacije Austrije

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana