Svijet     | 15.02.2018. 20:21 |

EU pozvala na obnovu mirovnih napora u Siriji

FENA Internet

SOFIJA, 15. februara (FENA) - Ministri vanjskih poslova EU u četvtak su izrazili zabrinutost zbog razvoja situacije u Siriji, pozivajući na obnovu napora, pod vodstvom UN-a, na okončanju sukoba.

Evropska unija bit će domaćin konferencije o budućnosti Sirije u narednog mjeseca u Bruxellesu, koja ima za cilj mobiliziranje humanitarne pomoći za Sirijce u zemlji i van nje.

Francuski ministar vanjskih posslova Jean-Yves Le Drian  izjavio je da bi se mirovni pregovori pod vodstvom UN-a trbali ponovo pokrenuti "što je ranije moguće" i pozvao je mirovnog posrednika UN-a za Siriju Staffana de Misturu da "robusno provodi" svoj mandat.

Šefica evropske diplomtije Federica Mogherini izjavila je da će blok pokušati da iskoristi svoj uticaj kako bi podržao mirovni proces pod okriljem UN-a, koji uključuje osam rundi pregovora u Ženevi tokom kojih se dvije strane čak nisu ni međusobno sastale.

- Humanitarna situacija u Siriji još je dramatična i mi namjeravamo mobilzirati humanitarnu pomoć za Sirijce u zemlji i u susjednim zemljama,Jordanu, Libanu i Turskoj - izjavila je Mogherini.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izjavio je da bi EU, pored davanja podsticaja mirovnom procesu, "također trebala osigurati da se vojna eskalacija zaustavi u sjevernoj Siriji".

Turska je prošlog mjeseca pokrenula vojnu operaciju u sjevernoj Siriji protiv sirijskih Jedinica narodne zaštite (YPG), koje je Ankara uvrstila na crnu listu kurdskih terorističkih organizacija, ali koje su također u bliskom savezništvu sa SAD-om u borbi protiv džihadista, prenosi AFP.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana