Bosna i Hercegovina     | 16.02.2018. 13:48 |

Salkić pisao Inzku: Dešavanja u RS dobijaju ozbiljne razmjere i prijete miru

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 16. februara (FENA) - Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku u kojem ga je pozvao da poduzme mjere koje su mu na raspolaganju da bi se, kako je naveo, obuzdao sistem i pojedinci koji ne žele trajni mir u BiH.

Uz ocjenu da dešavanja u bosanskohercegovačkom entitetu RS-u u posljednje vrijeme dobijaju ozbiljne razmjere i prijete narušavanju mira, Salkić u pismu podsjeća Inzka da je i ranije ukazivao na stanje u RS-u kada je u pitanju kršenje ljudskih prava, Ustava i zakona, prava na jezik, ali i na kršenje ravnopravne zastupljenosti konstitutivnih naroda u institucijama.

Mišljenja je da su ta upozorenja u prošlom periodu prošla bez adekvatne reakcije, što je na neki način "dalo krila" pojedincima, grupama, Vladi i predsjedniku Republike Srpske te ih "ohrabrilo i potaklo na još radikalnije djelovanje".

U decembru 2017. godine Salkiću je dostavljeno pismo ministra unutrašnjih poslova RS-a u kojem se na njega, tvrdi, vrši politički i policijski pritisak te mu se daju upute kako treba da djeluje i šta treba da čini.

- Kao demokratski izabrani predstavnik moram djelovati prema slobodnoj volji, prema savjesti, poštujući Ustav i zakone. Oni koji su mi trebali omogućiti tu slobodu, upravo oni vrše pritiske i uskraćuju je - podvukao je Salkić u otvorenom pismu upućenom Inzku.

Stava je da je sve kulminiralo 13. februara kada mu je predsjednik RS-a Milorad Dodik uputio otvorene prijetnje da "pazi šta priča i da se sam disciplinira" te je dao i populističku izjave da će sankcionirati Salkića umanjenjem plaće.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić je stava nadalje da je na taj način Dodik izazvao kod građana srpske etničke pripadnosti superiornost i revolt usmjeravajući njihovu reakciju tako da i oni sankcioniraju sve one koji drugačije misle odnosno Bošnjake.

- Ovakvo djelovanje može dovesti do ozbiljnih posljedica. Bojim se da zbog izostanka adekvatnih reakcija nadležnih institucija i OHR-a u prošlosti, u ovom trenutku situacija može eskalirati i otrgnuti se ispod kontrole - upozorio je Salkić.

Izrazio je i zabrinutost za razvoj situacije u povratničkim zajednicama jer ukoliko Dodik može upućivati prijetnje potpredsjedniku RS-a iz reda Bošnjaka, šta onda mogu očekivati ostali građani nesrpske etničke pripadnosti.

- Pogotovo to zabrinjava Bošnjake povratnike u svjetlu posljednjih događaja i pokretanja procesa nabavke veće količine naoružanja za policiju, koja je gotovo jednonacionalna. To može proizvesti stanje straha i potaknuti iseljavanja Bošnjaka, a obaveza svih nas je da takvu mogućnost spriječimo - zaključio je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić u otvorenom pismu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Salkić: Prijetnja Stevandića je iskazana namjera da prema meni djeluje montiranim istragom

Salkić najavio krivičnu prijavu protiv Dodika zbog obilježavanja dana entiteta RS

Sindikat BHRT-a moli za pomoć nadležne zbog teške finansijske situacije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo