Bosna i Hercegovina     | 17.02.2018. 13:40 |

Uticaj učenja šaha na razvoj kognitivnih i društvenih sposobnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. februara (FENA) - Osmo izdanje mozaičnog magazina „Duga Presshura“, na temu „GENS UNA SUMUS - uticaj učenja šaha na razvoj kognitivnih i društvenih sposobnosti“, danas je održano u prostoru kluba „SSH“ u Sarajevu, a uvodničar je bio šahovski velemajstor Bojan Kurajica.

„Šah je pokret čovječanstva, civilizacijska prastara tekovina koju danas strastveno igra milijardu ljudi na planeti, u svim dijelovima svijeta, pod geslom GENS UNA SUMUS (Svi smo jedan rod). Tu nikada nije bilo niti će biti podjele na konstitutivne narode, stranke, sekte, plemena i tornjake. Razlika je samo tko vodi bijele, a tko crne figure! Nisam siguran da taj moto važi i u našoj BiH, podijeljenoj u svim društvenim sferama (dvije škole pod jednim krovom, tri šahovska saveza, Federacije BiH, Republike Srpske i Herceg-Bosne, bez pravnog i po zakonu ustrojenog krovnog saveza)“, kazao je Kurajica, koji je ove godine bio nominiran za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva u oblasti sporta.

Pjesnikinja Ivana Krstanović je, u okviru poetskog programa „DUGA PRESSHURA“, predstavila stvaralaštvo pjesnika Mile Stojića, koji je bio među kandidatima predloženim za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva.

U okviru stalne glazbene rubrike, urednik Marijo Pejić, koji je ove godine, također, bio nominiran za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva u oblasti kulture i umjetnosti, predstavio je stvaralaštvo sarajevske pop-rock grupe „Ambasadori“, čiji su se vokalni solisti Zdravko Čolić, Ismeta Dervoz, Jasna Gospić i Hari Varešanović našli u drugom krugu nominacija za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva.

Organizator projekta „DUGA PRESSHURA“ je Udruga „Libertas“, a pokrovitelj Fondacija Schüler Helfen Leben.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Udruga Libertas upriličila izložbu pisanica na Facebooku

Virtualni program 'Uskrsna online izložba pisanica'

Udruga Libertas i dogradonačelnik Sarajeva Milan Trivić gosti 'Šokačkog sijela'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom