Svijet     | 17.02.2018. 13:15 |

Deniz Yucel tvrdi da ga je Turska držala kao "taoca"

FENA Internet

BERLIN, 17. februara (FENA) - Njemačko-turski novinar koji je oslobođen u Turskoj nakon što je proveo duže od godine u zatvoru bez suđenja izjavio je da ga je Ankara držala kao "taoca" i da se drugi novinari još drže u turskim zatvorima "samo zato što su obavljali svoj posao".

Deniz Yucel (44), dopisnik njemačkih novina  Die Welt iz Turske, doputovao je avionom u Berlin u petak navečer, nekoliko sati nakon što je oslobođen iz zatvora visoke sigurnosti u Istanbulu.

- Čudna je stvar što ja još ne znam zašto sam držan godinu dana, mene su držali kao taoca godinu dana - izjavio je Yucel na snimku postavljenom na društvenim mrežama tokom noći.

Yucel, koji ima i njemačko i tursko državljansatvo, optužen je da je pisao propagandne tekstove u znak podrške terorizmu.

On je među više od stotinu novinara i pisaca uhapšenih u Turskoj od propalog pokušaja puča iz jula 2016. protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Tužioci su u petak predstavili optužnicu u kojoj traže do 18 godina zatvora za Yucela pod optužbama da je "stvarao terorističku propagandu" i "podsticao na javnu mržnju i neprijateljstvo", ali je on napustio zemlju. 

Yucel je na snimku također naglasio patnje ostalih novinara zatočenih u Turskoj, rekavši da oni "nisu radili ništa osim obavljanja svog posla". 

U petak je istanbulski sud također naredio kazne doživotne robije za trojicu uglednih turskih novinara pod optužbama da su bili povezani s grupom koja se optužuje za propali puč.

Amnesty International je saopćio da je ta presuda "ugasila radost slavlja" zbog Yucelovog oslobađanja.

- Ne znam zašto sam oslobođen danas. Naravno da sam radostan (zbog slobode), ali ostaje gorak okus - navodi Yucel na snimku. 

Yucelovo iznenadno oslobađanje moglo bi pomoći u popravljanju teško narušenih odnosa između Ankare i Berlina.

Brojni njemački građani s dvojnim državljanstvom - koje Berlin smatra političkim taocima - ostaju, ipak, u turskim zatvorima među 55.000 ljudi uhapšenih od propalog puča, prenosi AFP.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Turske vlasti uhapsile desetine osumnjičenih za veze s grupom 'Islamska država'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo