Sport     | 19.02.2018. 14:23 |

Bjelašnica: Francuzi ubjedljivi pobjednici FIS Snowboard Europa kupa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. februara (FENA) - Francuska reprezentacija ostvarila je tri pobjede na sedmom FIS Snowboard Europa kupa, koji je održan proteklog vikenda u Štinjem Dolu na Bjelašnici.

Vožene su utrke u disciplinama "Slope Style" i "Big Air", a Francuzi su slavili u konkurenciji više od 40 takmičara iz 13 zemalja.

Juniorski prvak Francuske iz 2016. godine Enzo Valax osvojio je prvo mjesto u obje discipline. Sedamnaestogodišnji francuski reprezentativac prvi put je nastupio na Bjelašnici i nije krio oduševljenje pobjedom, ali i uslovima za vožnju.

- Zadovoljan sam vožnjom i plasmanom. Bilo je sjajno učestvovati na ovom takmičenju i nadam se da se vidimo i naredne godine - poručio je Valax.

Drugo mjesto u disciplini "Slope Style", koja je vožena u subotu, zauzeo je predstavnik Poljske Piotr Tokarczyk, a treće predstavnik Srbije Matija Milenković.

U ženskoj kategoriji prvo i drugo mjesto pripalo je predstavnicama Slovenije Evi Kralj i Tanji Tinkari Valcl, dok je treće mjesto zauzela predstavnica Hrvatske Lea Jugovac.

U nedjelju je vožena utrka u disciplini "Big Air", gdje su Francuzi briljirali u obje kategorije. Pored pobjede Valaxa u muškoj kategoriji drugo mjesto zauzeo je Sasha Moretti, dok je treće mjesto pripalo slovencu Naju Mekincu.

Francuskinja Thalie Larochaix osvojila je prvo mjesto u ženskoj kategoriji, a slijede je Lea Jugovac na drugom i Eva Kralj na trećem mjestu.

Bosnu i Hercegovinu predstavljalo je sedam takmičara. U disciplini "Slope Style" najbolji rezultat u ženskoj kategoriji ostvarila je Neira Mulić plasirajući se na 4. mjesto, dok je u muškoj konkurenciji Edis Ozturk zauzeo 11. mjesto. Mulić i Ozturk su i u disciplini "Big Air" ostvarili najbolje rezultate plasmanom na 5., odnosno 12. mjesto.

FIS Snowboard Europa kup najznačajniji je snowboard događaj u našoj zemlji, a ove godine vožena je i testna utrka za Evropski omladinski olimpijski festival - EYOF 2019. u disciplini Slope Style.

FIS Snowboard Europa kup organizuju Freestyle Team i Skijaški savez BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo