Svijet     | 20.02.2018. 09:43 |

Orban: Postoji šansa za integraciju Balkana u EU, migracija ne donosi korist

FENA Internet

SOFIJA, 20. februara (FENA) - Postoji šansa za integraciju Balkana u Evropu. Mnogo je zemalja između Bugarske i Mađarske koje žele da se pridruže EU - izjavio je mađarski premijer Viktor Orban  u ponedjeljak u Sofiji na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovom.

Obraćajući se novinarima u vladinoj rezidenciji Bojana, Orban je izjavio da se bugarsko predsjedavanje Vijećem EU odvija dobro, dodajući da "pola Evrope dolazi ovdje, pokazujući značaj bitne uloge koju Bugarska igra u evropskoj politici".  

Čelnik mađarske vlade opisao je kao sjajnu odluku da se u maju u Sofiji održi samit na kome će se raspravljati o budućnosti Balkana u EU.

- To će biti odlučujući kongres jer se mora dati konačno mišljenje o pristupu Srbije i Crne Gore EU, kao i o rokovima za ostvarenje toga. Nije dovoljno da EU  jednostavno prihvati Balkan, on mora biti integriran u blok svojom infrastrukturom. To bi donijelo koristi za obje zemlje - kazao je Orban, poželjevši Borisovu uspjeh tokom predsjedavanja tim sastankom. 

Kako je kazao Orban, Bugarska zaslužuje da bude dio Schengenske zone.

- Novi prijedlog po pitanju migracije u EU je podnijet, ali on nije dobar za nas u trenutnoj formi. Obavezna relokacija migranata u središtu je prijedloga, dok mađarski ustav dopušta samo mađarskom narodu da odluči ko će živjeti u njegovoj zemlji - izjavio je Orban, dodajući da uvođenje obaveznih izbjegličkih kvota stimulira migraciju.

- Neki vjeruju da migracija donosi koristi, ali mi ne - ona je opasna i to je razlog zašto pripremamo vlastiti prijedlog u čijem središtu će biti zaštita granica EU, a ne relokacija - kazao je Orban.

Prema njegovim riječima  Bugarska zaslužuje da joj se oda priznanje zbog zaštite vanjskih granica EU, što znači da također štiti i Mađarsku.

-Granice mogu štititi samo odlučni čelnici koji, ukoliko bude potrebe za tim, mogu poduzeti odlučne akcije na provođenju zaštite granica. Postoji potreba da EU provede svoj zadatak zaštite granica, i ukoliko to ne učini, trebala bi se smatrati odgovornom, a Schegenske granice bi se pomjerale prema unutrašnjosti kontinenta - izjavio je mađarski premijer.

Borisov je kazao da sporazum s Turskom donosi koristi svima. Bugarska je ispunila sve kriterije za pristup Schengenskoj zoni i mora štititi svoje granice u skladu s tim. Naglasio je da EU mora biti zaštićena i da migranti mogu ući u nju samo na graničnim prijelazima i s valjanim dokumentima.

- Trebalo bi uvesti sigurnosne kontrole u blizini mjesta sukoba kako bi se ljudi mogli vratiti u svoje matične zemlje kada se sukobi okončaju. Kada se ispune ti uslovi, možemo govoriti o obaveznoj relokaciji. Garantiranje zaštite granica, postizanje sporazuma sa susjednim zemljama i onima u kojima se vode sukobi, gdje migranti žive, moglo bi stvoriti temelje za raspravu i nalaženje obostranog kompromisa - izjavio je Borisov, prenosi bugarska novinska agencija BTA. 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Orban spreman 'marširati' do Brisela kako bi odbranio slobodu i suverenitet Mađarske

Orban će se sastati s Trumpom, Trump ga pomiješao s Erdoganom i nazvao velikim liderom Turske

Meloni bila 'vodeći igrač' u posredovanju s Orbanom

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom