Bosna i Hercegovina     | 20.02.2018. 12:05 |

Bez podrške za hitnost krivično-pravne zaštite nacionalnih spomenika BiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu prihvatili da na današnjoj sjednici po hitnom zakonodavnom postupku razmatraju dopune Krivičnog zakona kojima bi se regulirala krivično-pravna zaštita nacionalnih spomenika.

Ove dopune predložio je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović koji je obrazložio da su dopune zakona nižeg stepena složenosti i ispunjavaju kriterije da se razmatraju po hitnoj proceduri.

Govoreći o suštini ovog zakona podvukao je da on ima namjeru da se adekvatno kazne oni koji ruše i oštećuju nacionalne spomenike, pozivajući poslanike da imaju u vidu da je većina vjerskih objekata na listi nacionalnih spomenika, ali i većina gradskih jezgri u cijeloj BiH.

Dostavio je Magazinović poslanicima i privremenu listu nacionalnih spomenika u BiH koja ima oko 800 nacionalnih spomenika, dodajući da su svi svakodnevno svjedoci rušenja i skrnavljenja nacionalnih spomenika.

Poslanik SNSD-a Staša Košarac smatra da nema potrebe za hitnost procedure te je naglasio da je potrebno poslanicima dostaviti više podataka i konsultirati se s nadležnim entitetskim institucijama.

Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) također je zatražila da zakon bude razmatran u redovnoj proceduri jer je mišljenja da se ne smije zanemariti nadležnost sudova.

- Hoće li Sud BiH voditi postupak zbog napada na crkvu u nekom selu i sa aspekta pravne sigurnosti potrebno je urediti ovo pitanje. Predlažem da se zatraži mišljenje nadležnih entitetskih ministarstava i Ministarstva pravde BiH - kazala je Krišto.  

Dopredsjedavajući Doma Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije - SDA) podvukao je da ova lista nacionalnih spomenika nije konačna, ali je ocijenio da treba podržati hitnu proceduru i suštinu zakona.

Međutim, nije bilo dovoljno glasova za podršku hitnosti procedure za dopune Krivičnog zakona te je daljnje izjašnjavanje odgođeno.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo