Bosna i Hercegovina     | 20.02.2018. 13:52 |

Ministar Adil Osmanović na konferenciji o imunizaciji u Podgorici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović učestvuje u Podgorici u radu konferencije o imunizaciji čiji su učesnici ministri zdravlja zemalja jugoistočne Evrope.

Konferenciju su organizirali Ministarstvo zdravlja Crne Gore i Regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, a uz ministra Osmanovića, konferenciji prisustvuju i predstavnici resornih ministarstava Federacije BiH i Republike Srpske, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Cilj konferencije je sagledati učinjeni progres u oblasti imunizacije u Evropi i analizirati izazove i probleme s kojima se suočava svaka od zemalja kad je riječ o podizanju i održavanju stepena vakcinacije na željenom nivou.

Ministri zdravlja jugoistočne Evrope trebalo bi da tokom sastanka podrže razvoj regionalne mape puta za uspostavljanje specifičnih strateških ciljeva i ciljeva za unapređenje uticaja programa imunizacije tokom narednih godina.

Bit će riječi o Evropskom akcionom planu za vakcine (2015-2020) i mogućnostima za zajedničku akciju u ovoj oblasti u regiji jugoistočne Evrope. Ministri će razmatrati razlike u cijenama, zajedničku nabavku vakcina, proces javnih nabavki i iskustva iz regiona. U fokusu sastanka bit će i suočavanje s anti-vakcinalnim lobijem i razmjena vrijednosti i dobrobiti vakcinacije.

Tokom trajanja konferencije u Podgorici, ministar Adil Osmanović potpisat će i dvogodišnji sporazum sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Konferenciji, uz predstavnike zdravstvenih vlasti zemalja jugoistočne Evrope, prisustvuje delegacija Svjetske zdravstvene organizacije koju predvodi regionalna direktorica za Evropu Zsuzsanna Jakab, kao i predstavnici Evropske regionalne komisije za verifikaciju iskorjenjivanja malih boginja i rubele (RVC), Zdravstvene mreže jugoistočne Evrope (SEEHN), Centra za kontrolu i prevenciju bolesti SAD (DCD) i Fonda za djecu Ujedinjenih nacija.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Podgorica: Zbog dojave o bombi evakuirana zgrada u kojoj su smještena tri suda

Katarina Baćović na saslušanju kod suca za istragu zbog slučaja 'Tunel'

NUBBiH predstavila bogatu izdavačku produkciju na IX Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta