Bosna i Hercegovina     | 20.02.2018. 16:16 |

Uspostavljanje saradnje Općine Centar i Prnjavora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Predstavnici Prnjavor posjetili su Općinu Centar u Sarajevu gdje im je načelnik Nedžad Ajnadžić uručio pismo namjere o uspostavljanju saradnje između dviju općina s ciljem boljeg ekonomskog i kulturnog razvoja tih dviju lokalnih zajednica, saopćeno je iz Općine Centar.

- Ovo je početak naše, nadam se, duge i uspješne saradnje na mnogim poljima u interesu naših građana. Sa prošlogodišnje posjete Prnjavoru nosimo dobre utiske i jako smo zadovoljni što smo imali priliku da se uvjerimo kako se u Prnjavoru dobro odnose prema manjinskim zajednicama, na prostoru gdje živi 11 nacionalnih manjina i tri konstitutivna naroda - naveo je Ajnadžić.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić je kazala da dvije lokalne zajednice imaju dosta zajedničkih karakteristika. 

Razmjena iskustava iz dobrih praksi dviju lokalnih zajednica od izuzetnog je značaja za građane i unapređenje rada javne uprave jer jedinice lokalne samouprave u evropskim zemljama imaju veliku ulogu u jačanju društva i države, rečeno je na sastanku.

Načelnik Prnjavora Darko Tomaš zahvalio je za dosadašnju pomoć Općine Centar.

– Uvjeren sam da imamo puno prostora i mogućnosti za saradnju naših dviju lokalnih zajednica u mnogim oblastima, posebno kod apliciranja projekata za sredstva iz fondova Evropske unije. Ovom prilikom bih uputio molbu da službenici Općine Centar koji su već prošli obuku za apliciranje projekata za pomenute fondove obave obuku i za službenike Prnjavora - kazao je Tomaš.

Općina Centar je prošle godine izdvojila 10.000 KM za sanaciju lokalnog puta u naselju Konjuhovci u Prnjavoru te 10.000 KM za sufinansiranje nabavke građevinskog materijala za izgradnju individualnih stambenih objekata za dvije povratničke porodice.

Ta sredstva su izdvojena radi pomoći povratnicima i održivom povratku u Bosni i Hercegovini.

Tokom prošlogodišnje posjete Prnjavoru, načelnik Ajnadžić je uručio novac i za sanaciju prostorija Medžilsa Islamske zajednice Prnjavor i mekteba.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo