Bosna i Hercegovina     | 20.02.2018. 21:08 |

Poslanici BiH podržali da se uvede jedinstven broj za hitne slučajeve 112

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u drugom čitanju usvojili su dopune Zakona o komunikacijama koje predviđaju uvođenje jedinstvenog broja 112 za hitne slučajeve na cijeloj teritoriji BiH

Poslanici su odbili danas dati novi rok nadležnoj komisiji za dostavlјanje izvještaja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona koje predlažu poslanici Nezavisnog bloka.

Nije bilo entitetske većine na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u bh. institucijama koje su predložili poslanici Aleksandra Pandurević (SDS), Borjana Krišto (HDZ) i Mirsad Isaković (SBB).

U prvom čitanju podržane su izmjene Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH koje je predložio Vijeće ministara BiH, a prihvaćeno je i negativno mišljenje Ustavnopravne komisije za izmjene Zakona o državnoj službi u bh. institucijama te se zakon smatra odbijenim.

Usvojeni su izvještaji Ureda za reviziju za deset bh. institucija koje su dobile mišljenje s rezervom kao i nekoliko zaključaka kojima bi se trebao unaprijediti sistem poslovanja državnih institucija.

Radi se o ministarstvima odbrane, sigurnosti i vanjskih poslova, Graničnoj policiji, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, Tužilaštvu, Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) te Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

Prihvaćen je Izvještaj o radu Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2017. godinu te je primljen k znaju Plan rada Odbora za ovu godinu, a za parlamentarnog vojnog povjerenika BiH poslanici su imenovali novog starog povjerenika Boška Šiljegovića.

Poslanici su večeras podržati poslaničku inicijativu Denisa Bećirovića (SDP) kojom se pozivaju nadležni organi Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Posavskog kantona kantona te Kantona 10 da u roku od 30 dana izmijene ustave s ciljem osiguranja ravnopravnosti Srba, kao i da se precizira i osigura ustavna ravnopravnost bosanskog i srpskog jezika te latinice i ćirilice.

Prihvaćena je poslanička inicijativa Nezavisnog bloka koja se odnosi na maloprodajnu maržu distributera nafte i naftnih derivata.

Poslanici su dali suglasnost za ratifikaciju Sporazuma o zajmu (Projekat jačanja bankarskog sektora) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj koji predviđa zaduženje od 56,6 miliona eura.

Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto najavila je da će 28. februara biti održana posebna zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH s jednom tačkom dnevnom reda "Obraćanje predsjednika Evropske komisije Jeana-Claudea Junckera članovima PSBiH", dodajući da je naredna sjednica Predstavničkog doma planirana za 7. marta.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo