Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 21.02.2018. 11:09 |

Zvizdić: Budućnost BiH je u EU i NATO, nema nikakvog "plana B"

FENA Internet

DOHA, 21. februara (FENA) – Budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji i NATO savezu, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u intervjuu Al Jazeeri na engleskom jeziku.

Zvizdić je predvodio bh. delegaciju u službenoj posjeti Kataru te je istaknuo kako BiH provodi političke, ekonomske reforme koje uključuju borbu protiv korupcije, a kako bi ubrzali proces priključenja EU i NATO-u.

On je rekao da je u Katar donio nekoliko ekonomskih i investicionih projekata koji su vrijedni više od dvije milijarde dolara. Istaknuo je da bi takvi projekti pomogli BiH da otvori nova radna mjesta i unaprijedi trgovinu i saradnju između BiH i šireg arapskog svijeta.

- BiH ima odlične odnose sa Katarom koji traju 25 godina. Smatramo ga našim istinskim prijateljem. Naš glavni vanjskopolitički cilj jeste EU, a to ne znači da ćemo zapostaviti veze sa Bliskim istokom i arapskim svijetom u ekonomskom pogledu. Danas imamo investicije iz ovog dijela svijeta u proizvodnju, izgradnju, transport i sektor proizvodnje hrane. Želimo imati dobre veze i sa Istokom i sa Zapadom – rekao je Zvizdić.

U pogledu evropskih integracija BiH predsjedavajući Vijeća ministara je rekao da se u posljednje tri godine proces ubrzava.

- Prema posljednjim istraživanjima, više od 78 posto bh. građana želi u EU. Do kraja godine očekujemo i aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO. Nema nikakve sumnje da ćemo mi postati članica EU. Pitanje je samo vremena. Za BiH, kada je riječ o članstvu u EU, nema "plana B". Naša budućnost je neraskidivo vezana za EU i SAD. Unija je naš najveći trgovinski partner, posebno Njemačke. Ali, to nije razlog da nemamo dobre odnose sa državama kao što su Rusija ili Turska  - poručio je Zvizdić.

Na pitanje da li se Rusija miješa u unutrašnja pitanja BiH i pokušava narušiti evropski put, Zvidić je rekao da „postoje određeni pokušaji Rusije da utječe na politike na zapadnom Balkanu“.

- Okretanje zapadnog Balkana ka NATO-u očito smeta Rusiji. Ali, mi želimo da imamo dobre ekonomske odnose sa njima, iako je naša budućnost u članstvu u EU – rekao je Zvizdić.

Govoreći o pitanju da li će članstvo u EU riješiti ključne probleme u funkcioniranju države, iako, kako je naveo novinar Al Jazeere i među članicama Unije ima onih koje se suočavaju sa velikim problemima (poput Grčke), Zvizdić je rekao da će ono riješiti dva najvažanija pitanja.

- Na prvom mjestu, doći ćemo do sigurnosti i stabilnosti rješavanjem graničnih pitanja u regiji. Evropska komisija je naglasila da šest država na zapadnom Balkanu, BiH, Srbija, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora i Kosovo moraju riješiti granična pitanja prije ulaska u Uniju. Kad to riješimo bit će zaustavljeni bilo kakvi pokušaji i ideje da se granice mijenjaju. To će onda donijeti političku stabilnost i sigurnost. Drugo, EU i NATO će donijeti ekonomski prosperitet. Grčka je u problemima, jer nije primjenjivala ekonomske mjere EU, ali ako pogledate Rumuniju, Bugarsku, Slovačku, vidjet ćete da su dugoročno postale prosperitetnije unutar Unije – poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je na pitanje novinara da li će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH rekao da je to moguće.

- Vidjet ćemo kada dođe vrijeme za to, možda budem kandidat. Nije neuobičajemo da uoči izbora bude zaoštrena retorika, ali nakon izbora se vrati balans i realniji pristup – rekao je.

Zvizdić je odbacio tvrdnje da su u procesu demokratizacije druge zemlje u regiji napredovale više od BiH.

- Ne slažem se sa takvom tvrdnjom. Naša regija je dugo živjela u komunizmu i pod autoritarnim režimom. Tranzicija traži vrijeme i promjenu u razmišljanju i vrijednostima. Nužno je prihvatiti demokratiju i princip slobodne ekonomije. Postepeno, cijela regija ide u tom pravcu – istaknuo je Zvizdić.

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Zvizdić uputio čestitku povodom Ramazanskog bajrama

Bećirović u Briselu razgovarao s predstavnicima udruženja bh. dijaspore

Zvizdić učestvuje u radu 148. skupštine Interparlamentarne unije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'