Bosna i Hercegovina     | 21.02.2018. 16:06 |

Brkić: Nadam se da put evropskih integracija neće postati taocem izborne godine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - Državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Republike Finske Peter Stenlund naglasio je da će zapadni Balkan biti jedan od prioriteta predsjedavanja Finske Vijećem Evropske unije u drugoj polovici 2019. godine, napominjući da će napredak svake zemlјe zavisiti od dinamike ispunjavanja zadatih kriterija.

Tokom današnjeg susreta sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josipom Brkićem Stenlund je napomenuo da Finska podržava nastojanja BiH u procesu EU integracija, te će u cilјu osiguranja mira, sigurnosti i prosperiteta na europskom kontinentu nastaviti podržavati proširenje Unije.

Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji BiH, evropskom i euroatlantskom putu BiH, unutarnjoj politici i Izbornom zakonu BiH kao i regionalnoj suradnji, a sugovornicu su se osvrnuli i na objavljenu Strategiju o proširenju EU.

Brkić je istaknuo da ideja perspektive članstva u EU ujedinjuje regiju te da vodstvo BiH i njeni građani podržavaju članstvo jer europske integracije donose faktor mira i stabilnosti te je napomenuo da fokus na reforme unutar integracijskog procesa ne ostavlja prostor za druge stvari.

Podsjetio je da krajem februara u BiH dolazi predsjednik Evropske komisije Jean Claude Junker kada će biti predani odgovori na Upitnik koji je rezultat suradnje svih razina vlasti te potvrda funkcioniranja mehanizma koordinacije.

Sugovornici su se složili da su reforme, vladavina prava i borba protiv korupcije važan segment europskih integracija, a Brkić je upoznao Stenlunda i o ispunjavanju Talinskih uvjeta za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) izražavajući očekivanje da će ove godine biti aktiviran MAP za BiH što bi bio pozitivni integracijski signal.

S obzirom da se državni tajnik interesirao za reforme Izbornog zakona zamjenik Brkić istkanuo je u kojoj je to fazi, izražavajući nadu da put evropskih integracija neće postati taocem izborne godine kako se ne bi unazadio postignuti demokratski progres, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Brkić: Integracija u EU i unapređenje odnosa s NATO-om prioriteti bh. vanjske politike

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Konaković i Brkić s ministricom Luehrmann: Otvaranje pristupnih pregovora podstiče razvojni proces

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana