Bosna i Hercegovina     | 21.02.2018. 14:42 |

Nastavak dokaznog postupka u 'slučaju Bosnalijek' odgođen za 28. februara

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - U Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) danas je, usljed nedolaska svjedoka optužbe, odgođen nastavak dokaznog postupka u predmetu Edin Arslanagić i drugi ('slučaj Bosnalijek'), čiji se akteri terete za organizirani kriminal. Novo ročište u tom predmetu zakazano je za 28. februara.

Prema obrazloženju Suda, pozivi za dvoje pozvanih svjedoka nisu mogli biti uručeni, jer je, u međuvremenu, došlo do promjene adresa u odnosu na one što su navedene u optužnici. Ni pokušaj Suda da im pozive uruči na adresu Bosnalijeka nije uspio, s obzirom na to da se ne radi o uposlenicima ove kompanije.

Zastupnik optužbe, tužitelj Sead Kreštalica obavijestio je Sud da je putem telefona pokušao kontaktirati svjedoke, ali da telefon jednog od njih nije bio u funkciji, a da ga je drugi svjedok obavijestio da nije u mogućnosti odazvati se ročištu zbog ranije utvrđenih obaveza, te da od 6. do 12 marta, također, neće biti u prilici to učiniti, budući da u tom periodu neće biti u BiH.

I pored prolongiranja dokaznog postupka, ročište u ovom predmetu je otvoreno na insistiranje braniteljice prvooptuženog, advokatice Senke Nožice, koja je navela da je u petak na adresu njenog branjenika dolazio policijski službenik radi provjere da li se on (branjenik) nalazi na toj adresi, negodujući zbog takvog postupka i pitajući se da li to znači da Sud nije povjerovao odbrani u pogledu ranije konstatirane promjene adrese.

Podsjetila je na okolnosti u kojima je Sud obaviješten u vezi s promjenom adrese njenog branjenika u odnosu na adresu iz optužnice, navodeći da je to učinjeno u četiri navrata, te da nije greška odbrane što to nije pravovremeno uzeto u obzir.

Nožica je u tom kontekstu i u prilog vlastitih tvrdnji Sudu dostavila određena akta, navodeći kako smatra da su na spomenuti način narušena ljudska prava njenog branjenika, pozivajući se, istodobno, na načelo presumpcije nevinosti.  

Optužnica u ovom predmetu, uz Edina Arslanagića, nekadašnjeg generalnog direktora Bosnalijeka, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Prema optužnici, akteri 'slučaja Bosnalijek' terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora.

Amar Arslanagić, jedan od optuženih u ovom predmetu, nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama i, u međuvremenu, je postao nedostupan bh. pravosudnim organima, te je za njim raspisana međunarodna potjernica.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana