Bosna i Hercegovina     | 21.02.2018. 15:30 |

Čavić: Osporiti po RS štetnu odluku o nabavci radara

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 21.februara (FENA) - Predsjednik NDP-a Dragan Čavić tvrdi da s kolegama iz SDS-a i PDP-a razmatra mogućnost podnošenja inicijative Ustavnom sudu RS-a s ciljem osporavanja odluke o nabavci radara za kontrolu saobraćaja u RS-u po principu javno-privatnog partnerstva.

Tvrdi da, osim ove inicijative, s pravnim timom razmatra i mogućnost podnošenja krivične prijave protiv osoba koje su učestvovala u donošenju ove odluke, za koju smatra da je šteta po RS.

Odluka je, kaže, suprotna Zakonu o budžetskom sistemu, u kome se navodi da se javni prihodi, kakvi su naplata kazni od prekoračenja brzine, ne mogu dijeliti s privatnim partnerima i da moraju biti uplaćene u budžet RS-a.

-Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač ovo ne mora da zna, ali ministar finansija Zoran Tegeltija po funkciji to mora da zna - ukazao je Čavić u izjavi novinarima.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Radovan Višković je na ovu Čavićevu najavu samo kratko rekao “neka opozicija radi što misli da treba da radi”.

Višković je ukazao i da se odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda mora provesti te da ne vidi potrebu da se tim pitanjem bavi Parlamentrna skupština BiH.

-Nije Parlamentarna skupština BiH mjesto gdje se odlučuje o konstitutivnosti naroda u BiH. To je zagarantovano ustavom i postoji presuda Ustavnog suda BiH koja se mora provesti i u kantonima u Federaciji BiH u kojima Srbi nisu navedni kao konstitutivan narod. Ne vidim zato potrebu da se tim pitanjem bavi parlament BiH – naveo je Višković.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

SDP Goražde donio odluku o istupanju iz parlamentarne većine u BPK

Poslodavci RS traže suspenziju odluke o najnižoj plati, najavljuju prebacivanje poslovanja u FBiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom