Bosna i Hercegovina     | 22.02.2018. 08:57 |

Kardinal Puljić: S papom Franjom sam podijelio zabrinustost što nas je sve manje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Poglavar Katoličke crkve papa Franjo dobro poznaje prilike u Bosni i Hercegovini. Kaže ovo nakon povratka iz Vatikana vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji i tokom ovog susreta s Papom razgovarao ne samo o pitanjima unutar Crkve nego i o stanju u društvu uopće.

- Najvažnija tema naših razgovora bila je moja zabrinutost što nas je svake godine sve manje. Taj problem je složen i ovisi o brojnim faktorima i domaće i međunarodne politike. Rekao sam da je prevažno stvarati društvo u kojem će se istinski ostvarivati ljudska i građanska prava, kao i zaštita čovjekovog dostojanstva i jednakopravnost na svim razinama u cijeloj BiH - ističe kardinal Puljić za „Avaz".

Prošle godine u oktobru, prilikom posljednjeg susreta s Papom, kardinal Puljić naglasio je da je jednakopravnost uvjet izgradnje pravednog mira i vraćanja povjerenja. Zato je upitan li se išta u ovom kratkom periodu promijenilo, može li se govoriti o kakvom poboljšanju, nekim koracima naprijed.

- Ne možemo govoriti o poboljšanju, nego o još većoj zategnutosti. Čelnicima je sve manje stalo do naroda, a sve više do vlasti i stranke. Stalno se vrtimo u krugu, bez hrabrosti da zakoračimo u izgradnju boljeg društva u kojem će svaki čovjek biti jednak pred zakonom koji se donosi zato da štiti čovjeka i njegovu imovinu - kaže kardinal Puljić.

Dodaje i da je s Papom stigao govoriti i o predstojećim izborima u BiH, o pitanju Izbornog zakona.

- Papa već poznaje tu stvarnost. Već su nam oprali mozak stalno govoreći o tome, a ne čine da se istinski stvar riješi na dobro svih građana. Svi se kunu u Dejton, ali samo u ono što pojedinoj strani odgovara. Veliki grijeh nepravde nosi i visoki predstavnik, koji je mijenjao Izborni zakon na štetu Hrvata - uvjeren je kardinal Puljić.

On dodaje kako je pretenciozno da drži lekciju političarima, ali kao čovjek, građanin BiH, ima pravo na poruku.

- Volio bih da shvate oni koji obnašaju službu u vlasti, da su dužni brinuti se za svakog čovjeka i pomoći da se slobodno ostvaruje kao čovjek u svojoj slobodi i svojim pravima bez straha za svoj identitet - ističe kardinal.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Kardinal Puljić: S BiH skinuti 'luđačku košulju' i stvoriti državu jednakih prava za sve

Puljić: Mogu ljudi kako hoće, ali neće dokle hoće, jer je Božja uvijek zadnja

Vicepostulatura Široki Brijeg: Prestanite nasrtati na misu za žrtve Križnog puta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo