Svijet     | 22.02.2018. 11:26 |

Nebenzia rekao Haley: Rusija ima legalno izabranu vladu, a ne "Putinov režim"

FENA Internet

UJEDINJENE NACIJE, 22. februara (FENA) - Stalni ruski predstavnik u Ujedinjenim nacijama, Vassily Nebenzia, odgovorio je američkoj kolegici Nikki Haley, koja je nazvala državni sistem u Rusiji "Putinovim režimom," i kritikovala je Moskvu zbog njene politike prema Ukrajini.

Delegacije dvije zemlje razmijenile su međusobne kritike na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a posvećenom održanju međunarodnog mira putem provedbe principa Povelje UN-a.

- Volio bih podsjetiti ambasadoricu Haley da Rusija nema režim nego legalno izabranog predsjednika i imenovanu vladu. Volio bih zatražiti od američke delegacije da u budućnosti poštuje barem osnovnu diplomatsku uljudnost. Usput, i Sirija također ima legitimnu vladu, sviđalo se to nekome ili ne - izjavio je Nebenzia,  prenosi ruska novinska agencija Tass.

Kako je rekao ruski diplomata, "nekim državama teško je prihvatiti očigledne stvari".

- Era Hladnog rata, kao i bipolarni, sistem, završeni su. Sada se uspostavlja novi, pravedniji, demokratski policentrični svjetski poredak. Njegova osnova je u pojavljivanju i jačanju novih centara ekonomske moći i političkog uticaja - izjavio je Nebenzia.

Diplomata je ponovio rusko obavezivanje na skoro rješenje ukrajinske krize, upozoravajući da, "sve dok Kijev sabotira proces iz Minska" i "prodaje legende svijetu" o onome što se dešava u zemlji, "postoji malo nade u konstruktivni razvoj događaja".

Sastanak vijeća održan je u srijedu na inicijativu Kuvajta koji je preuzeo mjesečno, februarsko, predsjedavanje Vijećem sigurnosti.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Guvernerka: U napadu ruskih dronova na zapadu Ukrajine pogođena ključna infrastruktura

Rusija potvrrdila povlačenje svojih mirovnjaka iz Nagorno Karabaha

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana