Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 22.02.2018. 11:53 |

Pomoć općinama u unapređenju sistema ranog upozoravanja na poplave

FENA

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Projekt "Pomoć općinama da unaprijede sistem ranog upozoravanja i podrška oporavku od poplava - SAFE", koji je fokusiran na općine Sanski Most i Oštra Luka, budući da su ove dvije općine bile naročito pogođene majskim poplavama iz 2014. godine, doprinijet će boljoj i bržoj reakciji na eventualne buduće poplave.

Rečeno je to uoči seminara održanog danas u Sarajevu u okviru projekta koji finansira Evropska unija instrumentom pretpristupne pomoći (IPA), a implementira ga Centar za sigurnosne studije (CSS).

Projekt je započeo u martu prošle godine, a vrijeme njegove implementacije je 12 mjeseci. Dizajniran je na način da podrži oporavak općina Sanski Most i Oštra Luka od majskih poplava iz 2014. godine te da unaprijedi nivo opremljenosti sistema za rano upozoravanje od prirodnih katastrofa.

Direktor CSS-a Denis Hadžović izrazio je nadu da su svojim aktivnostima uspjeli poboljšati situaciju u spomenutim općinama da se što prije oporave od posljedica poplava.  

Također je kazao da se nada da će oprema donirana općinama kroz ovaj projekt EU omogućiti bolju prevenciju i zaštitu u slučajevima eventualnih prirodnih katastrofa, a da će seminarima, koje organiziraju u okviru projekta, podići svijest svih učesnika o ovom problemu.

Štete i gubici u Sanskom Mostu procijenjeni su na oko 11 miliona KM, što je otprilike godišnji budžet općine.

Načelnik ove općine Faris Hasanbegović napomenuo je da je četiri godine nakon poplava u Sanskom Mostu urađeno mnogo na sanaciji onoga što je za ovu općinu predstavljalo najveći problem, a to je rušenje više od 2.500 porodičnih kuća, uništavanje više od 3,5 km lokalne infrastrukture te 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta.

- Gotovo 80 posto toga sanirano je sredstvima EU te sredstvima mnogih prijateljskih zemalja, kao što su Turska, Italija, Švedska, Švicarska, ali i Vlade Federacije BiH - naglasio je.

Ukazao je na činjenicu da će Sanski Most, kao grad koji ima devet rijeka, uvijek biti ugrožen tako da će se uvijek morati nositi s potencijalnim opasnostima od poplava.

- Oprema koje će naša civilna zaštita i vatrogasna služba dobiti kroz ovaj projekt zasigurno će unaprijediti njihovu mogućnost da brže reagiraju te da naši građani budu sigurniji - zaključio je.

Štete i gubici koje je pretrpjela Oštra Luka procijenjene na oko 650.000 KM, a zamjenik načelnika Općine Oštra Luka Dragan Mastikosa napomenuo je da je Općina sanirala veći dio pretrpljene štete, oko 90 posto, uz pomoć EU te koristeći svoja budžetska sredstva.  

Istakao je da će opremanje i obuka civilne zaštite i vatrogasnih jedinica Općine Oštre Luke značajno unaprijediti njihove sposobnosti reagiranja u slučajevima novih eventualnih prirodnih katastrofa.

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju (Delegacija EU) Gianluca Vannini kazao je da je u toku treća faza pomoći EU područjima ugroženim poplavama iz 2014. godine, a to je podrška općinama Sanski Most i Oštra Luka u razvoju prevencije posljedica od poplava.

Zaključio je da je prevencija možda i najvažniji aspekt te poručio da će EU nastaviti sa svojom podrškom i zajedničkim radom na unapređenju zaštite od poplava.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača identifikovana jedna žrtva proteklog rata

IAA dodijeljena Centru za izgradnju mira iz Sanskog Mosta

Prijedor i Sanski Most su gradovi gdje dijaspora pokreće investicije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'