Magazin     | 23.02.2018. 07:53 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 23. veljače (FENA) -

- 1443. Rođen Matija Korvin, poznat i kao Matijaš, hrvatsko-ugarski kralj. U narodu je, unatoč apsolutne monarhije koju je uspostavio, ostao zapamćen kao 'dobri kralj'.

- 1455. Tiskana Gutenbergova Biblija, prva knjiga zapadne civilizacije tiskana na pokretnom tiskarskom stroju. Riječ je o tisku prvog prijevoda Biblije na latinski jezik tzv. Vulgata.

- 1821. Počeo Grčki rat za neovisnost od Osmanskom carstva, poznat i kao Grčka revolucija.

- 1889. Rođen Victor Fleming, američki filmski redatelj, koji je svjetsku slavu stekao filmom 'Prohujalo s vihorom'. Njegovo drugo djelo je 'Čarobnjak iz Oza' iz 1939. godine.

- 1898. Nakon što je napisao 'J'accuse', u Francuskoj zatvoren pisac Emile Zola. U pismu je optužio francusku vladu za antisemitizam i nepravedno zatvaranje kapetana Alfreda Dreyfusa.

- 1902. Rođen Otokar Keršovani, hrvatski novinar, publicist, književni kritičar i političar. Njegov stvaralački opus uvrštava ga među najistaknutije hrvatske marksističke intelektualce između dvaju svjetskih ratova.

- 1905. U Chicagu osnovan prvi Rotary klub. Odvjetnik Paul P. Harris pozivao je tri prijatelja na sastanak, s ciljem da osnuje klub čiji bi članovi bili poslovni ljudi. Do 1921. godine rotary klubovi osnovani su na svim kontinentima, a naziv Rotary International prihvaćen je 1922. godine.

- 1917. U Sankt Petersburgu izbile prve demonstracije koje su označile početak Februarske revolucije.

- 1945. Snimljena slavna fotografija podizanja američke zastave na Iwo Jimi. Riječ je o jednoj od najpoznatijih ratnih fotografija svih vremena, a po nekim izvješćima i o najviše puta reproduciranoj fotografiji u cijeloj svjetskoj povijesti. Fotografiju je snimio Joe Rosenthal i za nju je dobio Pulitzerovu nagradu.

- 1947. Osnovan ISO - Međunarodna organizacija za standard, koja izdaje industrijske i komercijalne norme.

- 1973. Umro Dickinson W. Richards, američki liječnik i fiziolog. Dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu zajedno sa Andreom Cournandom i Wernerom Forssmannom za otkrića vezana za srčanu kateterizaciju i patološke promjene u krvožilnom sustavu.

- 2001. Predsjednici Jugoslavije i Makedonije Vojislav Koštunica i Boris Trajkovski u Skoplju potpisali Sporazum o razgraničenju dviju zemalja.

- 2006. Preko 50 osoba poginulo prilikom rušenja krova tržnice u Moskvi.

- 2008. Umro Janez Drnovšek, slovenski političar i državnik. Bio je predsjednik Predsjedništva SFRJ, predsjednik Vlade i predsjednik Republike Slovenije.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'