Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 25.02.2018. 10:48 |

Razvojna agencija USK jedini bh. partner projekta EMBRACE

FENA

BIHAĆ, 25. februara (FENA) - Razvojnoj agenciji Unsko-sanskog kantona (USK) odobren je još jedan projekt koji će finansirati Evropska unija - projekt EMBRACE (Eco-Mediterranean Business Reinforcing Agro Circular Economy), što ovu razvojnu agenciju čini jedinim projektnim partnerom iz Bosne i Hercegovine.

Piše: Jelena Marković

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,140.390,50 miliona eura, dok će Razvojna agencija USK implementirati iznos od 166,710 eura. Projekt će implementirati deset partnera iz sedam zemalja (Italija, Španija, Grčka, Francuska, Slovenija, Portugal i BiH), u vremenskom trajanju od 30 mjeseci.

Kako su u razgovoru za Fenu kazali iz Razvojne agencije USK, projekt EMBRACE ima za cilj razviti i testirati modele i alate za uspostavu dva međunarodna mega-klastera koji rade na principu kružne ekonomije.

- Kroz ovaj projekt, članovima klastera, malim i srednjim preduzećima, bit će predloženi inovativni sistem i strukturna mreža koja omogućuje usluge u području kružne ekonomije. Kružni ili cirkularni model ekonomije zagovara povratak prirodi te kompanijama i zainteresiranim stranama omogućava ponovno iskorištavanje već upotrijebljenog - pojasnili su.

Naglasili su da EMBRACE prepoznaje neiskorišteni potencijal u ovoj oblasti, uključujući sve lance vrijednosti poljoprivrede, gdje novi sektor "zelenog tržišta" ima potencijal za održiv, učinkovit i "zelen" rast.

Projekt je, ističu, orijentiran prema značajnom poboljšanju ekološke i ekonomske vrijednosti proizvoda i lanca te prema uspostavljanju stalne mreže među kompanijama, institucijama i relevantnim, zainteresiranim stranama koja su predana stvaranju vrijednosti za njihove kompanije.

- EMBRACE će podržati kompanije i javne i privatne institucije u stvaranju novih "cirkularnih" poslovnih modela te u izgradnji mediteranskih teritorijalnih i međunarodnih klastera za ubrzavanje ekonomskog rasta, kroz stvaranje izvozno orijentiranih partnerstava - kazali su iz Razvojne agencije USK.

Napomenuli su da projektne aktivnosti, između ostalog, uključuju postavljanje postojećih alata i modela, kao i strategijskih alata za razvoj poslovanja i redizajn, zatim postavljanje alata za podršku kružnoj ekonomiji i kreiranje "kružnih" kompanija, usklađivanje smjernica i sadržaja obuka za javnu upravu kako bi izradili i postavili potrebne financijske instrumente te izradu metodologije za postavljanje regionalnih ili nacionalnih čvorova (NODE).

NODE su, pojašnjavaju, regionalni, odnosno nacionalni servisni centri koji rade u saradnji s lokalnim vlastima, a za cilj imaju pružanje pomoći malim i srednjim preduzećima i klasterima pri promoviranju aktivnosti podizanja svijesti te pri promociji načela kružne ekonomije u svakodnevnom poslovanju.

Iz Razvojne agencije USK posebno ističu da je cirkularna ekonomija obnovljivi i regenerativni sistem u kojem se unošenje resursa, otpad, emisija i curenje energije minimiziraju usporavanjem, zatvaranjem i sužavanjem materijalnih i energetskih petlji. To se, kažu, može postići redefiniranjem proizvoda i usluga u skladu sa dizajnom sa smanjenjem otpada, kao što su dugotrajni dizajn, održavanje, popravka, ponovna upotreba, ponovna proizvodnja, obnova i reciklaža.

- Cirkularni model, podržan tranzicijom ka obnovljivim izvorima energije, gradi ekonomski, prirodni i društveni kapital - zaključili su u razgovoru za Fenu predsatavnici Razvojne agencije USK. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Gradonačelnik Kordić s učenicima o natjecanju Civitas 'Projekt građanin'

Promocija ljudskih prava u poslovnom sektoru u BiH šansa za podizanje rejtinga poslodavaca

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!