Bosna i Hercegovina     | 23.02.2018. 12:53 |

Nastavak suđenja Esedu Radeljašu - Svjedočenja u vezi s novom optužnicom

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 23. februara (FENA) - Suđenje u predmetu Esed Radeljaš i drugi nastavljeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS), s fokusom na novu optužnicu koja Radeljaša tereti da je kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) novac iz kantonalnog budžeta, namijenjen isključivo za finansiranje Bosanske stranke (BOSS), usmjerio na  svoj privatni račun, te na taj način pribavio nezakonitu korist.

Budući da je taj predmet vodi u okviru jedinstvenog postupka, odnosno da je spojen s predmetom koji se protiv Radeljaša i drugih pokrenut radi sumnjivih poslova u općini Novi Grad, o okolnostima u vezi s inkriminacijama iz nove optužnice svjedočile su Amela Burdžović-Karić, Hasida Gušić, Sanja Tošović i Almira Kulovac-Šetkić.

Svjedokinje Burdžović-Karić, Gušić i Tošović, uposlenice Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH), odnosno Službe za reviziju finansiranja političkih stranaka, opisale su način na koji se vrši kontrola finansijskih tokova i transfera novca na račune političkih subjekata, uključujući i provjere valjanosti godišnjih finansijskih izvještaja koje su političke stranke dužne sačiniti.   

Prema njihovim iskazima, politički subjekti, u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih stranaka (član 4. stav 1.), sredstva mogu trošiti isključivo za provođenje programskih ciljeva, odnosno u skladu s utvrđenim planom i statutom, te su dužni do 31. marta naredne godine predati na uvid finansijski izvještaj za prethodnu godinu.

U konkretnom slučaju, a kako je u sklopu revizije utvrđeno, sredstva koja se navode u optužnici nisu iskazana u finansijskom izvještaju BOSS-a, jer su prebačena na privatni račun, a da pritom nije pronađem dokaz o tome da je Stranka o tome obaviještena.

Svjedoci su naveli kako je nakon svih provedenih radnji i postupaka, te uočenih nedostataka, kao i slanja preliminarnog izvještaja o reviziji na očitovanje političkoj stranci, CIK izrekao novčanu sankciju BOSS-u zbog kršenja člana 4. stava 1. Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Svjedočenje Almire Kulovac-Šetkić, uposlenice Skupštine KS-a, a od 2015. sekretara u ovoj skupštini, odnosilo se na njena saznanja u vezi s navodima iz optužnog akta, odnosno postupanje u konkertnom slučaju.

Svjedokinja je navela kako su sa aspekta Skupštine KS spomenuta sredstva uplaćena političkoj stranci, a na račun koji je dostavljen, bez obaveze da provjerava o čijem se računu radi.

Navela je, također, da se o konkretnom slučaju naknadno upoznala i to početkom 2015. godine, a nakon reagiranja CIK-a povodom okolnosti da određeni iznos sredstava nije uplaćen BOSS-u, te da je u Kantonu evidentirano kao da su uplaćena toj stranci.         

Inače, optužnica u predmetu Esed Radeljaš i drugi, nekadašnjeg vijećnika, skupštinskog zastupnika i ministra, te osnivača Stranke za bolje Goražde (Eseda Radeljaša) tereti za krivična djela - ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara ili drugih oblika koristi.

Istovremeno, Jasmina Horo, bivša pomoćnica općinskog načelnika Novog Grada, tereti se za zlupotrebu položaja i pranje novca, dok se Nedžad Kapetanović, bivši pravobranitelj te lokalne zajednice, Jusuf Čaušević, šef Odsjeka za imovinsko-pravne odnose u toj općini i Damir Hadžić, bivši načelnik sarajevske općine Novi Grad terete za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Akteri ovog slučaja (akcija Blok) terete se da su Esedu Radeljašu omogućili da od Općine Novi Grad dobije zemljište na trajno korištenje za oko 50.000 KM, te da ga vrati Općini za nešto više od milion KM.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ispitivanjem svjedoka optužbe nastavljeno suđenje Ismetu Ibričiću zbog ubistva i pokušaja ubistva

Okončano ponovljeno suđenje Papiću za ratni zločin, izricanje presude 21. marta

Potvrđena optužnica protiv Zubčevića i drugih zbog zloupotrebe položaja

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!