Svijet     | 23.02.2018. 14:27 |

Sheldon Adelson ponudio pomoć za finansiranje američke ambasade u Jerusalemu

FENA Internet

WASHINGTON, 23. februara (FENA) - Trumpova administracija razmatra ponudu republikanskog megadonatora Sheldona Adelsona da plati barem dio troškova prebacivanja američke ambasade u Jerusalem, saopćila su četiri američka zvaničnika za Associated Press.

Pravnici u State Departmentu razmatraju zakonitost prihvatanja privatnih donacija za pokrivanje svih troškova za izmještanje ambasade, tvrde zvaničnici administracije. Diskusije su u toku oko otklanjanja posljednjih birokratskih prepreka za novu ambasadu.

U četvrtak je državni sekretar Rex Tillerson okončao višesedmične odgode, potpisujući sigurnosni plan za iseljenje ambasade iz Tel Aviva u sveti grad, sudeći po zvaničnicima konji nisu ovlašteni da javno govore o toj temi i zatražili su da ostanu anonimni.

U jednom od mogućih scenarija, administracija bi prikupila donacije ne samo od Adelsona nego i od ostalih donatora iz evangelističke i američko-jevrejske zajednice. Jedan zvaničnik je kazao da je Adelson, casino magnat iz Las Vegasa i žestoki pristalica Izraela, ponudio da plati razliku između ukupnih troškova - za koje se očekuje da će iznositi stotine miliona dolara - i onoga što je administracija u stanju da prikupi.

U svakom scenaariju, dopuštanje privatnim građanima da pokriju troškove vladinih zgrada bilo bi značajan odmak od istorijske američke prakse. U slučaju Jerusalema, to bi bio još jedan kontroverzni potez povezan s Trumpovom politički motiviranom odlukom da preseli ambasadu, uzimajući u obzir dugogodišnju Adelsonovu bliskost s izraelskim desničarskim političarima.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo