Bosna i Hercegovina     | 23.02.2018. 16:22 |

Nakon 12 godina otvara se zračna linija Zagreb-Mostar

FENA Ivana Banovic

MOSTAR, 23. veljače (FENA) - U Mostaru je u petak održana svečanost predstavljanja nove međunarodne linije Croatia Airlinesa Mostar – Zagreb, a prvi zrakoplov te aviokompanije na ovoj liniji poletjet će 3. svibnja.

Redoviti letovi odvijat će se dva puta tjedno. Tako će zrakoplov iz Zagreba za Mostar letjeti četvrtkom i nedjeljom, a iz Mostara za Zagreb petkom i ponedjeljkom te će moći primiti 76 putnika, koji će s današnjim danom povratnu kartu moći kupiti za 89 eura.

Na svečanosti je u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske, sudjelovao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je istaknuo kako je ovo važan dan za grad Mostar i Bosnu i Hercegovinu te još jedna potvrda da Republika Hrvatska, sa svojim prvim susjedom, s kojim dijeli gotovo tisuću kilometara granice, želi razvijati kvalitetne dobrosusjedske odnose.

Dodao je kako uvođenje ove nove linije, nije samo doprinos razvijanju gospodarskih odnosa između dviju dobrosusjedskih zemalja - Hrvatske i BiH, već i doprinos boljoj prometnoj povezanosti.

Naime, riječ je o uspostavi redovite međunarodne linije Croatia Airlinesa između Zagreba i Mostara, prvi puta nakon 2006. godine, a kojom će ta aviokompanija, ova dva grada povezivati tijekom cijele godine. Na taj će način, Zračna luka Mostar biti povezana i s ostalim svjetskim destinacijama, jer je Međunarodna zračna luka Zagreb, koja je dostigla više od 3 milijuna putnika, usporedno s razvojem novog putničkog terminala, ostvarila i povezanost sa svjetskim destinacijama.

- Gospodarske koristi od toga značajne su i za grad u kojem se nalazi zračna luka i za aviokompanije, ali i dodatan poticaj rastu turizma i svih popratnih djelatnosti. Siguran sam kako će dodatni poticaj gospodarskom rastu obje zemlje dati i završetak izgradnje koridora Vc, koji je u Hrvatskoj većim dijelom izgrađen, a drago mi je čuti da se nastavljaju aktivnosti i u BiH jer je izgradnja tog prometnog pravca interes obje zemlje - zaključio je ministar Butković.

Gradonačelnici Mostara i Zagreba Ljubo Bešlić i Milan Bandić ocijenili su kako će ova zračna linija doprinijeti promociji kako Mostara, tako i Zagreba na polju turizma, gospodarstva i društvenog prestiža, odnosno realiziranju poslovnih veza i novih investicija.

Bešlić je istaknuo kako je Mostar jedan od rijetkih gradova koji u svojoj ponudi ima multietničnost i multikulturalnost, podsjetivši na marijansko svetište, Tekiju Blagaj, manastir Žitomislić i dr.

Gradonačelnik Zagreba podsjetio je kako se na ovu liniju čekalo 12 godina zaželjevši da letovi toliko još potraju.

Zadovoljstvo uspostavom nove zračne linije iskazao je i predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg koji je naglasio kako je prioritet županijske Vlade povezanost Mostara i HNŽ-a, a posebno povezanost u zračnome prometu najprije s odredištima u Europi, a onda i cijelom svijetu.

Istaknuvši kako je županijska Vlada svjesna značaja Zračne luke Mostar u ukupnom gospodarskom i razvitku turizma kako u Mostaru tako i regiji, Herceg je podsjetio kako je u posljednje tri godine, a nakon stabiliziranja proračuna, odvojen dio sredstava za subvencioniranje prijevoza putnika i niskotarifnih kompanija i linija, kao i u moderniziranje pista i opreme zrakoplova.

- Uloženi napori sa svih razina vlasti (Grada Mostar, HNŽ-a i Federacije BiH) urodili su plodom pa svjedočimo i otvaranju veza za Njemačku, ali i uspostavljanju redovitih zračnih linija - napomenuo je Herceg.

Ministar turizma HNŽ-a Ajdin Taletović ocijenio je kako se ovom zračnom linijom uspostavljaju mnoge mogućnosti sigurnog i brzog putovanja kako za stanovništvo u HNŽ-u tako i za turiste.

HNŽ je jedna od najznačajnijih turističkih regija u BiH, čemu u prilog govori da se jedna trećina noćenja u FBiH ostvaruje upravo u ovoj županiji, kazao je Taletović.

Napomenuo je kako 80 posto noćenja u HNŽ-u ostvaruju inozemni gosti, pri čemu je značajan broj onih iz Republike Hrvatske.

Denis Lasić, ministar prometa i veza Federacije BiH, koje je za subvencioniranje zračne linije Mostar-Zagreb izdvojilo milijun maraka, podsjetio je na značajna ulaganja tog ministarstva u 2016. i 2017. godini, najavivši ulaganja i za ovu godinu.     

Potpredsjednica Gospodarske Komore Republike Hrvatske Mirijana Čagalj kazala je kako ta komora promiče gospodarstvo Hrvatske i nastoji otvoriti puteve gospodarskoj komori i svim gospodarstvenicima u BiH, što vrijedi i obrnuto, najavivši otvaranje predstavništva Gospodarske komore RH u Sarajevu i 9. travnja otvaranje predstavništva u Mostaru.

Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić na svečanom predstavljanju linije u Mostaru istaknuo je kako su povratne zrakoplovne karte za letove Zagreb-Mostar od danas dostupne za kupnju na internetskim stranicama ovog avioprijevoznika po promotivnoj cijeni od 89 eura.

Red letenja prilagođen je privatnim i poslovnim potrebama putnika, a posebno transfernim putnicima koji iz Zagreba imaju izvrsne veza za cijeli svijet.

 

 

 

 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Izložbom Sofije Naletilić večeras počinju Dani Matice hrvatske Mostar

Zagreb domaćin Svjetske izložbe pasa

Mostar: Međunarodne igre za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju okupit će 300 sudionika iz regije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu