Bosna i Hercegovina     | 23.02.2018. 17:25 |

Dodik: I kandidat za predsjednika RS-a bit će iz SNSD-a

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 23.februara (FENA) - Izvršni komitet SNSD-a potvrdio je danas da će kandidati za člana Predsjedništva BiH iz RS-a i predsjednika RS-a biti iz te stranke te očekuju pobjedu i okupljanje oko “Patriotskog bloka” koji će biti formiran.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je još jednom rekao da će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH iz RS-a, što su podržali svi opštinski odbori, ali nije želio da potvrdi ko će biti kandidat za funkciju entitetskog predsjednika.

-Naš kandidat će biti iz SNSD-a, a ostaje da to usaglasimo s drugim političkim strankama - dodao je.

Ističući da nikada ranije nisu krenuli u pripreme za izbore, Dodik očekuje da se dogovor u vezi s kandidatima za dvije najznačajnije funkcije na izborima usaglasi s njihovim koalicionim partnerima.

Izvršni komitet SNSD-a je na sjednici u Banjoj Luci podržao organiziranje “Patriotskog bloka” koji će, kazao je, biti suprotnost “izdaji RS-a, koju čini Savez za promjene”.

Dodik je rekao da u toj stranci očekuju pobjedu na predstojećim izborima za pojedinačne funckcije, kao i u parlamentima, između ostalog i u Federaciji BiH, gdje žele jedan direktni mandat.

Nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, rekao je novinarima da SNSD-e neće podržati nikakvo održavanje vojnih vježbi na teritoriji RS-a bez saglasnosti lokalnih vlasti.

SNSD-a smatra, dodao je, da je bilo logično da se odbije “sumnjiva” poslanička inicijativa Denisa Bećirovića (SDP), jer Predstavnički dom parlamenta BiH nema nadležnosti po pitanju utvrđivanja konstitutivnosti naroda.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Predstavnici stranaka parlamentarne većine sastali se u Sarajevu

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo