Sport     | 23.02.2018. 22:22 |

Košarkaši BiH u dramatičnoj završnici bolji od Belgije

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 23. februara (FENA) - Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Skenderiji pobijedila Belgiju sa 72:70  (17:17, 17:11, 11:23, 27:19 )  u 3. kolu kvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini. 

Košarkaši BiH ostvarili su važnu pobjedu nad direktnim rivalom u borbi za treću poziciju u E-grupi, koja vodi nastupu u novom krugu kvalifikacija.   

Izabranici selektora  Duška Vojuševića dobro su otvorili susret. U dva navrata imali su pet poena prednosti, ali su Belgijanci sa dvije vezane trojke uspjeli da uhvate priključak, a zatim do dođu i do prve prednosti. Do kraja prve četvrtine nijedna ekipa nije uspjela  da dođe do osjetnije razlike  pa je taj period završen  neriješeno 17:17. 

Do polovine  druge dionice  ekipe su se nastavile smjenjivati  u minimalnom vodstvu, a do nove osjetnije prednosti od sedam poena naš tim je došao prvom trojkom iz četvrtog pokušaja, a pogodio je  Buza, a zatim  Gegić i Gordić iz slobodnih bacanja.  Prednost smo zadržali do kraja i na odmor otišli sa šest poena razlike  (34:28). 

U trećoj četvrtini uslijedio je veliki pad u igri bh. tima, u kojem su Belgijanci uspjeli da naprave preokret i dionicu riješe  u svoju korist sa velikih 12 poena.

U posljednoj četvrtini Belgijanci su prednost od sedma poena (59:66) držali sve do posljednje  tri minuta, nakon čega je naš tim uspio  da napravi prekoret serijom  9:0, prije svih sjajnom igrom u završnici  Gordića, Muse i Halilovića.  Poene koje su odlučili pobjednika postigao je Gordić iz slobodnih bacanja tri sekunde prije kraja. Na drugoj strani gosti  su uzvratili trojkom, koja nije priznata jer je isteklo  vrijeme, pa su bh. košarkaši zasluženo slavili veliku pobjedu. 

Bh. tim do druge pobjede u kvalifikacijama predvodio je Gordić je sa 17 poena,  dok su po 16 ubacili Musa i Stipanović, a 10 Halilović. Kod Belgijanaca  Serron je ubacio 19, Obasohan 16, Tabu 13 poena.

Naredni susret bh. košarkaši igraju u nedjelju, 25. februara protiv Rusije u Perm. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Proširuje se ABA liga

Igokea deklasirala Mladost u posljednjem meču prvog kola Lige 6

NBA - Golden State savladao Dallas za petu uzastopnu pobjedu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta