Bosna i Hercegovina

Tribina u povodu Međunarodnog dana maternjeg jezika

Tekst: Mevlida Ridžal, Foto FENA

BUGOJNO, 24. februara ( FENA) - Javna tribina “Bosanski jezik u kontekstu Međunarodnog dana maternjeg jezika”, održana je sinoć u Kristalnoj sali Općine Bugojno.

Organizatori događaja bili su Taekwondo klub iz toga grada i Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu, a pokrovitelj Općina Bugojno.

O historijskom, savremeno-standardološkom, dijalektološkom i socio-lingvističkom aspektu bosanskog jezika govorili u predstavnici tog instituta dr. Alen Kalajdžija, dr. Jasmin Hodžić, mr. Zenaida Karavdić i književnik Hadžem Hajdarević.

Predstavili su, također, šest izdanja Instituta za jezik iz 2017., i ukazali na značaj očuvanja svijesti o vlastitom jezičkom identitetu, njegovanja tolerancije i potrebe poštivanja elementarnih ljudskih prava, u koja spada i pravo na jezik. 

-Institut za jezik u Sarajevu svake godine organizira Dane maternjeg jezika, u smislu da se jezik primarno posmatra kao prostor čovjekove slobode, i da je čovjek slobodan onoliko koliko je u mogućnosti da se izrazi i ostvari na maternjem, ili na bilo kojem drugom jeziku - kazao je književnik Hadžem Hajdarević.

Sasvim je logično, dodao je, da se o toj temi govori tokom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, u vrijeme “različitih ideoloških uvjetovanja, nepriznavanja, rasula, nesigurnosti i nesloboda, koje su prisutne u BiH".

- Taj problem je prisutan, nažalost, skoro čitavo stoljeće na ovim prostorima. Ali, ne možemo biti ni na koji način time opterećeni. Vrlo je bitno s te pozicije krenuti u neku optimističniju budućnost, u smislu da pitanje maternjeg jezika nikada, i ni za koga, ne bude  problem - naglasio je.

Kako je kazao predsjednik Taekwondo kluba Bugojno Hamza Malbašić, slične projekte taj klub planira realizirati i u narednom periodu.

-Pored rada s djecom kroz sport, naš cilj je da putem sportskih, kulturnih, naučnih ,obrazovnih i edukativnih projekata, motiviramo mlade ljude da vide budućnost i ostanu u BiH -kazao je.

Uz bugojanskog profesora Viktora Dundovića, učesnike i posjetioce tribine pozdravio je i načelnik toga grada Hasan Ajkunić.

(FENA) E.F.