Bosna i Hercegovina     | 24.02.2018. 10:28 |

Selaković: RS i Srbija će se obavezati na strateško djelovanje

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 24.februara (FENA) – Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Banjoj Luci da su Republika Srbija i Republika Srpska (RS) izradile važan starteški akt, koji će u formi prvog aneksa Sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima, biti usvojen i u RS-u i Srbiji.

Taj akt će ih, kaže, obavezati na strateško djelovanje kada je u pitanju zaštita kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda.

Pitali su ga, kaže, zašto se ovaj akt donosi samo između RS i Srbije, te zašto u sve nisu uključeni i Srbi iz Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Austrije..., Selaković je rekao da je razlog to što su u RS i Srbiji Srbi konstitutivan narod, ostvaruju vlast te što Srbija kao matica ima specijalne i paralelne veze sa RS.

Ustvrdio je i da Srbija ima ustavnu obavezu da brine o svojoj dijaspori i narodu gdje god on živio.

Selaković danas učestvuje na Forumu dijaspore koji je organizovan u Banjoj Luci pod pokroviteljsvom entitetskog predsjednika Milorada Dodika.

-U posljednje vrijeme svjedoci smo da RS i Srbija ne na dnevnom političkom planu, već strateškom planu sve više istupaju zajedno i to ne o dnevno političkim dešavanjima, već pitanjima koja su od suštinskog značaja i za RS i Srbiju, a od krucijalnog značaja za pitanje jedinstva srpskog naroda – tvrdi Selaković.

Predstavnici RS-a i Srbije ranije su najavljivali usvajanje zajedničke deklaracije o opstanku srpskog naroda, ali ona još nije predstavljena javnosti.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Srbiji rekordna izlaznost birača za Hrvatski sabor

Haxholli: Srbija blokira kosovske autobuse na granici s Hrvatskom

Vučević: Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe nastavak festivala licemjerja

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana