Bosna i Hercegovina     | 25.02.2018. 16:35 |

Skupština USK jednoglasno odustala od kreditnog zaduženja kantonalne bolnice

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 25. februara (FENA) - Skupština Unsko-sanskog kantona održala je danas vanrednu sjednicu posvećenu problemima Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću. Na sjednici je jednoglasno izglasano odustajanje od kreditnog zaduženja bolnice u iznosu od 13 miliona KM.

Kako je ovu odluku obrazložio premijer USK Husein Rošić, za proceduru prijavila se samo jedna banka čiji su uslovi bili u suprotnosti sa Zakonom o budžetima Federacije BiH.

- Prije svega banka je postavila uslov da kanton bude garant kredita a kao što sam već u nekoliko navrata istakao naš kanton se više ne može zaduživati. Spašavanje bolnice jeste naš prioritet, ali ne smijemo da to radimo protuzakonito - rekao je Rošić.

Premijer je podsjetio da je najveći dio duga nastao 2013., 2014. i 2015. godine, te je ocijenio da nisu realni zahtjevi opozicije da se dugove bolnice sanira iz kantonalnog budžeta.

Prema riječima Rošića, kanton nastoji da stvori održiv fiskalni okvir bez kredita što će se vidjeti u budžetu koji Vlada već naredne sedmice planira predstaviti svim skupštinskim strankama.

- Jedno su naše želje a drugo realnost. Ja ću već u utorak predstavnicima poslaničkih klubova predstaviti stavka po stavka kakve su naše mogućnosti vezane i za prihode i za rashode. Iluzorno je očekivati da će Kantonalna bolnica sve svoje dugove vratiti odmah. No, nije tačno da kanton ne radi ništa da pomogne bolnici i zdravstvu generalno. Vlada USK već sada otplaćuje, na primjer, dug prema trudnicima, raniji kredit od 16 miliona, pa i dug prema Pošti -  kazao je.

Tokom današnje sjednice jednoglasno je usvojena tačka o otpisu kamata između Kantonalne bolnice i Zavoda zdravstvenog osiguranja USK u iznosu od 1,4 miliona KM, a usvojen je i zaključak kojim je ZZO zadužen da posebnim programom osigura dodatna sredstva za bolnicu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Usvojeni prijedlozi zakona o javnim priredbama i slobodi mirnog okupljanja u USK

Skupština USK ovogodišnji prijedlog budžeta razmatra na sjednici 6. aprila

Usvojena Odluka o privremenom financiranju Unsko-sanskog kantona

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!