Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 26.02.2018. 11:49 |

Mušić: Poboljšati saradnju sa susjednim zemljama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Evropa i evropski put opredjeljenje su i cilj Bosne i Hercegovine, a potpuna euroatlantska integracija našeg regiona u što skorijoj budućnosti je najbolji način za osiguranje trajne stabilnosti i prosperiteta za cijeli zapadni Balkan.

To je izjavio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH) Edin Mušić tokom konferencije "Zapadni Balkan i članstvo u EU: Jača regionalna saradnja u cilјu bržeg procesa evropskih integracija", održane 23. februara u Banjoj Luci, saopćeno je iz Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.  

Ukazao je na značaj i neophodnost rada na daljnjem poboljšanju i produbljivanju saradnje sa susjednim zemljama u regionu kroz bilateralne i multilateralne aktivnosti, a od kojih se očekuje snažna podrška na putu BiH ka euroatlanskim integracijama.

Konferenciju, čiji je organizator bilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH, otvorio je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, a uvodna izlaganja imali su i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar evropskih integracija Republike Srbije Jadranka Joksimović i član Evropskog parlamenta i izvjestilac za BiH Cristian Dan Preda.

Sadržaj Konferencije bio je posvećen ulozi parlamenata u procesu evropskih integracija i značaju međusobnih sporazuma o saradnji u toj oblasti.

Nakon zvaničnog dijela konferencije, održan je i radni sastanak sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom, koji je istakao da Mađarska zagovara princip bržeg ulaska zemalja zapadnog Balkana u EU.

Osim Mušića, u radu konferencije učestvovali su i prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Mladen Bosić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović, predsjednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, predsjednik Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinović te predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS-a Branislav Borenović, saopćeno je iz Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.  

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'